Kultúra

Virtuális nemzetiségi múzeumban őrzi kulturális értékeit a szlovéniai magyarság

Tizenöt évnyi sikertelen próbálkozás után döntöttek úgy, hogy korunk leghatékonyabb kommunikációs eszközéhez, az internethez, azon belül is közösségi oldalakhoz nyúlnak.

2015.07.13 03:30MTI

Virtuális nemzetiségi múzeumba menekíti kulturális értékeit a szlovéniai magyarság, hogy megőrizze és hozzáférhetővé tegye az utókor számára. Az ötletet két szlovéniai magyar néprajzkutató, Lendvai Kepe Zoltán és Kepéné Bihar Mária álmodta meg és hozta létre.

Bihar Mária az MTI-nek elmondta: a virtuális múzeum gondolata onnan indult, hogy a muravidéki magyarságnak nincsen valódi nemzetiségi múzeuma, vagyis egy olyan intézménye, amely megnyugtató módon tudna gondoskodni a tárgyi örökségekről és a műemlékvédelméről Pincétől Őrihodosig.

Létezik ugyan Lendván egy galéria és múzeum, de annak a hatóköre nem terjed ki a muravidéki magyarságra. Kiemelte, hogy a világon számos nemzetiségnek van múzeuma. Megemlítette például a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumot Szentgotthárdon, a Magyarországon élő délszlávok múzeumát Mohácson és a Német Nemzetiségi Múzeumot Tatán.

"Már régóta próbáljuk mind a magyarországi politikának, mind a muravidékinek sugallni, hogy égető szükség van egy ilyen intézményre, de eddig sajnos még nem sikerült létrehozni" - magyarázta. Hozzátette: ezért úgy döntöttek, ha a valóságban nem jöhet létre, akkor megalapítják virtuálisan.

Tizenöt évnyi sikertelen próbálkozás után döntöttek úgy, hogy korunk leghatékonyabb kommunikációs eszközéhez, az internethez, azon belül is közösségi oldalakhoz nyúlnak - tette hozzá.

A két kutató 2015 júniusában készített egy internetes oldalt, amelyen felhívást tett közzé a szlovéniai magyarsággal kapcsolatos emlékek, cikkek, régi tárgyak, képeslapok vagy fényképek küldésére a világ bármely tájáról.

Bihari Mária azt is elmondta, hogy párjával szakmailag kommentálják a fotókat, ha valaki tud veszendőbemenő értékről, azt fel is jegyezik. Hangsúlyozta, hogy június óta mintegy 1200 követője van az oldalnak és nemcsak a Muravidékről és a környező országokból, hanem a világ minden tájáról, köztük nagyon sok történész, néprajzos és kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.