Programajánló

Múzeumok éjszakája: Aba-Novák Vilmos a szegedi rendezvények fókuszában

A tárlatok Aba-Novák Vilmos életművének egy különleges metszetét mutatják be.

2015.06.20 00:30MTI

Aba-Novák Vilmos festőművész munkássága áll a Múzeumok éjszakája szegedi rendezvényeinek középpontjában: az érdeklődők a Kass Galériában, a Reök-palotában, a Dömötör toronyban és a Hősök kapujánál találkozhatnak a művész alkotásaival - mondták el a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Nátyi Róbert művészettörténész, A kivetett bolygó címmel nyíló kiállítások kurátora kifejtette: Aba-Novák Vilmos sok szálon kötődik Szegedhez. A Dömötör-kápolnában és a Hősök kapujánál is láthatóak freskói, emellett a Kass Galériában festményeit, a Reök-palotában grafikáit csodálhatja meg a közönség szombaton. A különböző helyszíneken több mint ötven alkotás lesz látható.

Felidézte, hogy a Dömötör-kápolna kifestésére Aba-Novák Vilmos kapott felkérést a Dóm tér rekonstrukciója kapcsán az 1930-as évek elején. Ez volt az első falfestészeti megbízása, amelyet hamarosan követett a Hősök kapujának kifestése az első világháború áldozatainak emlékére.

A tárlatok Aba-Novák Vilmos életművének egy különleges metszetét mutatják be olyan unikális darabokkal, amelyek a Magyar Nemzeti Galéria, a Móra Ferenc Múzeum, az örökösök és a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyűjteményéből tevődnek össze. Megjelennek az itáliai képek, az árkádiás kompozíciók, a cirkuszok világa, az erdélyi és szolnoki vásárok világa.

A két kiállítás szinte egymással "felesel", hiszen a közönség a Kass Galériában megnézheti a művész robosztusabb festői kompozícióit, míg a Reök-palotában grafikákat, rajzokat állítanak ki, köztük rézkarcokat, tusrajzokat, szénrajzokat, tollrajzokat, ami a stúdiumokat mutatja meg.

A felújítás alatt álló Dóm téren erre az estére megnyílik a Dömötör-kápolna. Itt az egykori kápolnafestés vázlatait láthatja a közönség nagy méretű temperavázlatokon, valamint itt lesz látható a Hősök kapuja vagy a jászszentandrási plébánia falképvázlata is. Erre a tárlatra csak azok mehetnek be, akik az előző két helyen már voltak.

Kovács Kristóf, a művész unokája szerint Aba-Novák Vilmos amellett, hogy grafikus és festőművész volt, falfestőként is nevet szerzett. Hozzátette: nincs olyan művész, aki mindhárom műfajban hozzá hasonlóan magas szinten tudott alkotni. Emellett mester is volt, részben szabadiskolájában, majd saját festőiskolájában dolgozott, végül főiskolai katedrát kapott. Ez a négy együtt teszi ki Aba-Novákot, amelyből most Szegeden három elem is megjelenik - tette hozzá az unoka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.