Könyvhét

Körkép - 35 mai magyar szerző kisprózája az antológiában

Harmincöt mai magyar író egy-egy kisprózája kapott helyet a Körkép 2015 című antológiában, köztük négy szerző írása először szerepel a hagyományosan a 86. Ünnepi Könyvhétre a Magvető Kiadó gondozásában megjelenő válogatásban.

2015.06.07 07:30MTI

"Figyeltem arra, hogy sok szerző és sokféle írás kerüljön az idei kötetbe, hiszen nagyon gazdag a mai magyar próza, az alkotók pedig nagyon sokféle irányvonalat képviselnek" - hangsúlyozta az MTI-nek Király Levente, a kötet szerkesztője.

A csaknem 300 oldalas antológiában először szerepel írás Hidas Judittól, Harag Anitától, valamint Várnai Rékától, akinek Fehér című szellemes jelentét válogatta be. Az elsősorban műfordítóként ismert Berta Ádám is első ízben van jelen A túlsó part című írásával - tette hozzá.

Mint mondta, az idén a korábbiaknál több, tizenhárom női író szerepel a kötetben, közülük Tóth Krisztinától A kulcs című írás olvasható.

Valamennyi korosztály helyet kapott a kötetben, amelynek legfiatalabb írója Várnai Réka, legidősebb szerzője pedig Ferdinandy György A fiú látogatása című írásával. A határon túliakat a marosvásárhelyi Láng Zsolt képviseli Lexi című prózájával.

Király Levente elmondta: az idei Körképbe főként a magyarországi és a határon túli irodalmi folyóiratokban publikált írások közül válogatta ki a legjobbakat, de például Cserna-Szabó András Szpászibá című prózája a 168 óra című hetilap karácsonyi számából került a kötetbe.

Mint elmondta, a válogatás során kifejezetten a fikciós történetekre, klasszikus novellákra koncentrált. A Körképben szereplő prózák témájukat tekintve sokszínűek, ugyanakkor nagy részüknek szomorú vagy tragikus a kimenetele, sokszor traumákat dolgoznak fel. "A mai magyar novellák legnagyobb része ilyen" - mutatott rá a szerkesztő.

Mint elmondta, igyekezett kifejezetten rövid írásokat összeválogatni. "Egy- vagy kétflekkes munkákat is beválogattam, ami korábban nem volt jellemző a Körképre" - hangsúlyozta, hozzátéve: regényrészletek csak abban az esetben kerültek a válogatásba, ha lekerekítettek és novellaszerűek voltak.

Király Levente a szövegek közül Darvasi László Ki ne szeretne megnézni még egyszer egy filmet? című írását emelte ki, amely " vészjóslóan hátborzongató, ugyanakkor nagyon szép történet". A szerzőnek évente legalább négy-öt novellája jelenik meg. "Három teljesen különböző novellájából sakkoztam ki, hogy melyik kerüljön be az antológiába. Azt hiszem, hogy ő tud a legtöbb hangszeren játszani" - hangsúlyozta a szerkesztő.

Az idei antológiában - amelyben az idén a szerzők portréi is újra megtalálhatók - a már említettek mellett olyan írók rövid prózái is helyet kaptak, mint Parti Nagy Lajos, Dragomán György, Egressy Zoltán, Garaczi László, Podmaniczky Szilárd, Keszthelyi Rezső költő, valamint Szántó T. Gábor, aki a napokban vehette át a Hévíz folyóirat irodalmi díját a Körképben is olvasható írásáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.