Könyvhét

Albert Gábor két kötetét jelentette meg a PONT Kiadó

Esszé- és novelláskötet is jelent meg a Kossuth-díjas Albert Gábor tollából a PONT Kiadó gondozásában a 86. Ünnepi Könyvhétre.

2015.06.07 00:30MTI

Válogatott novelláinak harmadik kötete a Parázsról gyújts tüzet címet kapta, a Jóslás és mementó című könyv az életmű-sorozat 14. darabja, az esszékötetek sorában a harmadik. Az Esszék és eszmék alcímet viselő esszékötetben "közelmúltunkkal nézhetünk szembe, s olyan életutakat mutatok be, amelyeket vagy egyáltalán nem ismerünk, vagy az elmúlt negyven évben meghamisították" - közölte az alkotó az MTI-vel. Albert Gábor hangsúlyozta: a kötet elemzései mélyén mindig ugyanaz a máig aktuális kérdés sejlik fel: Európa és a magyarság jövője.

A kötet a huszadik századi magyar történelem sorsalakító szereplőit, mások mellett Vatai Lászlót, Szabó Zoltánt, Ravasz Lászlót, Szent-Iványi Domokost, Bibó Istvánt és Teleki Pált idézi meg. "Vajon ki ismeri Szent-Iványi Domokost, aki annak idején Moszkvában járt, hogy fegyverszünetet kössön a szovjetekkel? Ki tudja, ki volt Vatai László, hogyan sodródott ez a református pap-filozófus a politikába, s miért kellett menekülnie? Milyen példaképeket produkált a 20. század agyonhallgatott első fele? Bibó Istvánt milyen sosem szakadó baráti, tanítványi szálak kötötték össze Erdei Ferenccel, s ennek a barátságnak mi volt a hozadéka? Hogy élt tovább Szárszó hagyománya, s mit kell, vagy kellene tudnunk erről a huszadik századi történelemről?" - tette fel a kérdéseket az író.

Emlékeztetett: a trilógia első kötete a világot értelmező értelmiségi Szókratész, valamint a világot mindenképpen megváltoztatni akaró politikus, Bakunyin túlélési technikáját mutatja be. "Ezzel, megidézve közben Fukuyama elméletét, lényegében a túlélés morális-filozófiai alapjait mutatom be, elemzem" - fűzte hozzá. A trilógia második kötetében - az ugyancsak 2013-ban megjelent Profik és amatőrök című kötetben - a 19. század túlélőit, többek között a profi Tisza Kálmán és az amatőr Teleki László arcképét rajzolja meg. A kötet szereplői még a Döblingbe száműzött Széchenyi István, az őt látogató Kecskeméthy Aurél, a Kossuth-hívő Eötvös Károly és a csavargók világát is megjelenítő Mednyánszky báró.

"Elbeszéléseimet, novelláimat ugyanazok jellemzik, mint főműveimnek tekintett regényeimet" - fogalmazott Albert Gábor a könyvhétre megjelent Parázsról gyújts tüzet című kötet kapcsán. Az ismertető szerint "Albert Gábor novelláiban és regényeiben hatalmas láttató erővel "az idő teljessége" szólal meg, s az ebből fakadó sokszólamúság nyűgözi le az olvasót." Mint írják, Albert Gábor minden írása újabb és újabb kalandra csábítja olvasóját, s "a kötet végén lírai, hitelesítő burokként borul rá a történet-sorra a vallomásnak is beillő Esti beszélgetés halott apámmal című záró novella, amely a személyesség varázsával forrósítja át a könyvet".

A szerző vasárnap a PONT Kiadó pavilonjában dedikál 15-től 17 óráig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.