Pünkösd

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünnepelik a keresztények. Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét vasárnap fél 11-kor.

2015.05.22 15:08MTI

Az egyház megszületésére és a Krisztustól kapott missziós küldetésre emlékezve ilyenkor a katolikus püspökök - szerte a világon - kiszolgáltatják a bérmálás szentségét, "amely által a Szentlélek ma is eltölti a hívőket" - olvasható az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében.

Hozzátették: a Szentlélek kiáradásának történetét az Apostolok Cselekedetei rögzíti. A leírás szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatja meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az egyház, amely egy, szent, katolikus - vagyis egyetemes - és apostoli.

Kitértek arra, hogy a közös hitből fakadó hivatásról így fogalmazott Ferenc pápa: "Törekedjetek a megújulás egységére, mert az egység a Szentlélektől ered, és a Szentháromság egységéből születik. Törekedjetek az egységre!"

Hozzátették, hogy pünkösd ünnepén három fontos eseményre emlékeznek a keresztények: ekkor jött el a Szentlélek mint "Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője", ekkor "jött világra" az egyház, és ekkor vette kezdetét az egész világra kiterjedő missziós munka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.