Pünkösd

Fokozott ellenőrzés várható az utakon Burgenlandban

Fokozott ellenőrzés várható az utakon Burgenlandban a pünkösdi hosszúhétvégén, mivel az ünnepnapok alatt többen utaznak el, megnő a közúti balesetek száma is.

2015.05.22 13:52MTI

Pünkösdkor csaknem háromszáz rendőr ellenőrzi majd az úton lévőket - közölte Franz Füzi, a tartományi rendőrség illetékese. A fokozott jelenléttel a gyorshajtókat, az ittas és a drogot fogyasztó vezetőket igyekeznek majd kiszűrni és ellenőrzik továbbá azt is, hogy vezetés közben telefonálnak-e a volán mögött ülők vagy be vannak-e csatolva a gépkocsi utasai. A rendőrség munkatársai külön figyelik majd motorosok által kedvelt közutakat is.

Az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) felmérése szerint a motorosok húszszor jobban ki vannak téve halálos kimenetelű balesetnek, mint az autóval utazók. Ezért a közlekedési klub arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy a sebességhatárokat betartva, mindig körültekintően és józan belátással haladjanak.

Elég ha valakinek 0,5 ezrelékes a véralkoholszintje, máris kétszer olyan balesetveszélyes kormánykerék mögé ülnie, mintha teljesen józanul vezetne - mondta a VCÖ szakértője, és hozzátette: ha valaki a füléhez veszi a mobiltelefont, akkor olyan rossz lesz a reakciója, mintha 0,8 ezrelékes véralkoholszintje lenne.

A VCÖ adatai szerint az elmúlt öt évben a pünkösdi időszakban 78-an sérültek meg közúti baleseteken Burgenlandban, 2856-an pedig egész Ausztriában. Pünkösdkor öt év alatt összesen 36 ember vesztette életétét az osztrák utakon. Tavaly az ünnepkor pedig 651-en sérültek meg és tizenegyen haltak meg az utakon Ausztriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.