Programajánló

Húsvét: Bujákon bemutatják a kutyaköszörű nevű népi játékot is

Bujáki Húsvét címmel kétnapos rendezvényt tartanak a Nógrád megyei községben a hét végén: a római katolikus liturgia szerinti vallási ünnep mellett a hagyományokat is felelevenítik, vasárnap pedig a fiatalok bemutatják a kutyaköszörű nevű, helyi népi játékot.

2015.04.04 06:30MTI

Buják polgármestere, Borbély Gábor elmondta: szombaton 11.00 órakor 15 kilométeres gyalogtúrával indul a program. A résztvevők a templomkertből indulnak, ide is térnek vissza. Útjuk során Buják főbb nevezetességeit, köztük a várromot, a Sasbérc kilátót, a keselyréti óriás kocsányos tölgyet, a kálváriát járják végig. Nagyszombaton a feltámadási körmenet 19.00 órakor kezdődik.

Vasárnap ünnepi szentmisével és körmenettel folytatódik a program, amelyet ebéd és helyi termékek vására, különféle népi ügyességi játékok, íjászat, valamint állatsimogató is színesít. Nyitva lesz a Glatz Oszkár Galéria és a népviseletes babagyűjtemény is.

A hagyományos locsolkodás 14 óra 30 perckor kezdődik a Kossuth út 17. szám alatti ház udvarán a kútnál. Ezután bemutatják a kutyaköszörű nevű népi játékot.

Borbély Gábor az MTI kérdésére elmondta: a kutyaköszörű egy archaikus, kétkaros körhinta. Egy hosszú farúd két végére egy-egy leány rákapaszkodik, két legény pedig, a szerkezet tengelyénél állva, jól megforgatja őket. Vasárnap ezt a régi játékot népviseletbe öltözve mutatják be a bujáki fiatalok.

A polgármester hozzátette: a program délután színpadi programokkal folytatódik, este pedig locsolóbál zárja a rendezvényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.