Programajánló

Húsvét: ünnepi programok Ópusztaszeren

Változatos húsvéti programokkal várják a vendégeket "rügyfakasztó vasárnap" és "vízbevető hétfőn" az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

2015.04.04 04:30MTI

Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője elmondta, az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvényén életre kel az ópusztaszeri skanzen: korhű ruhákba öltözött "menyecskék, legények" elevenítik meg az ünnepi szokásokat.

A vasárnap és hétfőn a nomád parkban 10. századi tevékenységek, lovagoltatás, íjászat várja a vendégeket, a skanzenben pedig több helyütt is húsvéti kézműves játszóházban készíthetnek kisebb ajándékokat a gyerekek.

Vasárnap délelőtt Nagy Gábor, az emlékpark hagyományőre mesél a húsvéti népszokásokról, majd a skanzen malomszínpadán Palya Bea ad gyermekkoncertet. Ezután az érdeklődők megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és az is kiderül, mitől lesz finom a húsvéti kalács. Délután a Puszta házban a Kárpát-medence természeti értékeit bemutató fotókiállítás nyílik, majd a Balkán Fanatik koncertje szórakoztatja az egybegyűlteket.

Vasárnap az EU Fejlesztések Nyílt Napján az emlékparkban az uniós támogatásból megvalósult fejlesztések kulisszatitkaiba is betekinthetnek az érdeklődők.

Húsvéthétfőn muzsikusok és táncosok zenés hírveréssel csábítják a látogatókat a skanzenhez, ahol a déli harangszó után Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat. A vendégek délután a Barboncás társulat bábelőadásán pihenhetnek meg, a szeri húsvétet pedig bál zárja az Üllési Fonó Táncegyüttessel és a Rozsdamaró Zenekarral.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.