Sam Simon 59 éves volt

Évek óta küzdött a betegséggel - végül feladta a milliomos producer

Ötvenkilenc éves korában elhunyt Sam Simon, A Simpson család című animációs sorozat társalkotója, bőkezű filantróp és állatbarát, aki évek óta küzdött gyógyíthatatlan daganatos betegségével.

2015.03.10 12:08MTI

Ügynöke szerint a televíziós forgatókönyvíró és vezető producer a kaliforniai Pacific Palisadesben lévő otthonában hunyt el vasárnap. Simonnál 2012-ben diagnosztizáltak előrehaladott vastagbélrákot, és az orvosok akkor három-hat hónapra becsülték az életkilátásait.

A Beverly Hillsben felnőtt producer 1989-ben Matt Groeninggel és James L. Brooksszal indította útjára A Simpson családot, de a negyedik évad után kiszállt, és csak a vezető produceri címet tartotta meg magának, amellyel azóta is évente 20-30 millió dollárt keresett.

A The Associated Press hírügynökségnek adott 2013-as interjújában a producer elmondta, hogy vagyonát - amelyet a média százmillió dollárra becsült - jótékonysági célokra akarja fordítani.

Az általa 2002-ben létrehozott Sam Simon Alapítvány egyebek mellett gazdátlan kutyák kiképzését finanszírozta, hogy segítőkutyaként rokkant emberek mellé kerülhessenek.

Simon más szervezetek, köztük a Mercy for Animals és a Sea Shepherd Conservation Society munkáját is támogatta, továbbá Los Angelesben élelmiszerbankot hozott létre. 2013-ban a Peta állatvédő szervezet norfolki főhadiszállása a Sam Simon Központ nevet kapta a producer támogatásának elismeréseként.

A Simpson család megalkotása előtt Simon közreműködött egyebek közt a Taxi, a Cheers és a The Tracey Ullman Show című televíziós sorozaton. Írói és vezető produceri pályafutása során kilenc Primetime Emmy-díjat - a legjobb amerikai, főműsoridőben sugárzott televíziós műsorok részére kiosztott elismerést - nyert el.

A filantróp producer haláláról értesülve Matt Groening Simon "fenomenális tehetségét, intelligenciáját és agyafúrt humorát" méltatta, Brooks a "legnagyobbak egyikeként" emlékezett kollégájára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.