Izgalmas ötlet rendezők köré építve!

Jól sikerült a Tamper2 Színházi Fesztivál Sepsiszentgyörgyön

Két ifjú színházi alkotó - és munkáik - találkozása az alapvető célja a sepsiszentgyörgyi TAMper2 fesztiválnak.

2008.09.23 16:50ma.hu
Gianina Carbunariu

Az Andrei Muresanu Színház tavaly kinevezett igazgatója, Florin Vidamski rögtön előállt izgalmas ötletével: néhány napos fesztivál, egy-egy magyar és román rendező köré szervezve. 

A gondolatot azonnal tett követte. Az első évben Radu Afrimot és Schilling Árpádot tűzték napirendre, idén pedig Gianina Carbunariu és Bodó Viktor két-két előadása került terítékre. Gáláns "off-program" gyanánt látható volt ez alkalomból a sepsiszentgyörgyiek két produkciója is. 

Az Andrei Muresanu Színház Sofia Freden Kézenfogva című művét játszotta el Radu Afrim rendezésében, a Tamási Áron Színház pedig a maga reprezentatív Yvonne, burgundi hercegnő-előadását, Bocsárdi László rendezését mutatta meg a fesztiválozóknak.

Bodó Viktor

Magyar részről idén Bodó Viktor, a Katona József Színház Ledarálnakeltűntem-előadásával áll elő Sepsiszentgyörgyön. Szeretettel fogadja a közönség a Ledarálnakeltűntemet, amely ugyan erősen kompromisszumos formában jelenik meg a nagyszínpadon, de a színészek lehengerlőek. 

"Szerencséje van Bodó Viktornak - idéz nézői szavakat az előadás utáni közönségtalálkozót moderáló román kritikusnő, Mihaela Michailov -, hogy ilyen társulattal dolgozhat". 

Ekkor a publikum már láthatta a Szputnyik Hajózási Társaság Holt lelkek-produkcióját, pontosabban azt, ami most fut ezen a címen. A májusi bemutató óta szinte minden megváltozott az előadásban. Az idők során lassan el-elveszett a gogoli történet, a játék nagyrészt improvizáción alapul. Sepsiszentgyörgyön a szereplők és a nézők szerint az elején jól ment a dolog, azután leült az előadás. 

Pillanatnyilag a rendező úgy ítéli meg, hogy talán elég is volt ebből, s így, ebben a formában nem görgetik tovább a Holt lelkeket. 

A színházi légyott másik résztvevője, az író-rendező Gianina Carbunariu fiatal kora ellenére igen tekintélyes életrajzot állíthat össze. Jelenleg doktorira készül a I.L.Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen, volt ösztöndíjas Londonban, New Yorkban, Írországban, műveit fél tucat nyelvre lefordították, bemutatták német, francia, osztrák, szerb színházak. 

Saját színészeivel dolgozik Bukarestben, egy Nagyon Kis Színházban, amelynek ez is a neve (Teatrul Foarte Mic). De mostanában épp azt gondolja, hogy nehéz a fővárosban működni, talán inkább el kell menni más városba.

A Szado-mazo blues bár és a Ledarálnakeltűntem című előadás alapján a nézők arra juthattak, hogy Gianina Carbunariu és Bodó Viktor illenek egymáshoz. 

Aki összehozta őket, nem tévedett. A közös vonások: eredetiség, humor, a váltások dinamizmusa, a hatások halmozása, a nézők megtréfálása, játék a színházzal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.