Középpontban a reneszánsz

Komolyzenei koncertek az Örökség Fesztiválon

A 2008-as reneszánsz kulturális évad jegyében az Örökség Fesztivál - Pécsi Napok programja számos különleges koncerttel áll elő, melyek a korszak emblematikus, vagy éppen kevéssé ismert szerzőinek remekeit tűzik műsorra.

2008.09.22 15:30ma.hu
Lyceum templom, Pécs

A koncertek sorát a pécsett működő UniCum Laude Énekegyüttes szeptember 20-i fellépése nyitotta. A Lyceum templomban megtartott teltházas est nagy sikere újabb egyértelmű visszajelzés volt a kitűnő férfi kamarakórus professzionális színvonaláról. 

A hatfős együttes többek között Byrd, Palestrina, Monteverdi és Schütz műveiből állította össze programját. A reneszánsz-zenei sorozat 23-án kedden folytatódik, Monteverdi: Vespro della Beata Vergine c. művének megszólaltatásával. 

A székesegyházban a kibővített Pécsi Kamarakórus a Pécsi Szimfonietta, valamint pécsi és budapesti énekművészek szólaltatják meg a késő-reneszánsz szerző művét, mely mérföldkőnek tekinthető a zenetörténetben, hiszen az első a nagy egyházi oratóriumok sorában. 

A kórust és a muzsikusokat Tillai Aurél Liszt-díjas karnagy dirigálja, fél nyolcas kezdettel. Az utolsó zenei korszakidézés az Örökség Fesztivál vasárnapi zárónapján két együttes, a Schola Cantorum Sopianensis és a Szekszárdi Madrigálkórus közös szereplésével valósul meg. 

Előadásukban a reneszánsz zeneirodalom igen ritkán hallható és kevéssé ismert darabjai is felcsendülnek a pécsi Ferences templomban, 19:30 órától. Willaert, Lassus, Gesualdo, Calvisius, Praetorius, Schütz, Buxtehude és számos más korabeli szerző műveit Jobbágy Valér, a PTE Művészeti Karának tanára vezényli. Közreműködnek a Pannon Filharmonikusok muzsikusai.
 
Rendező: Pécsi Kulturális Központ 
További információk: www.oroksegfesztival.hu www.pecsikult.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.