Egyéjszakás kaland Európa 28 országában

Pénteken Kutatók Éjszakája 2008

Minden eddiginél sokszínűbb programkínálat várja pénteken a tudomány iránt érdeklődőket az idei Kutatók Éjszakáján. Sopronban kutatói utcabál és szerelemzene,Debrecenben Egyetem téri dzsembori, Budapesten Zöldtetők Éjszakája, Csodák Palotája.

2008.09.23 16:00ma.hu

Ez csupán néhány a több száz, országszerte zajló ingyenes előadásból, kiállításból, szórakoztató-tudományos programból, ahol a kísérletező kedvű kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak számos kutatóval, és hétköznapi nyelven ismerkedhetnek meg tudományos munkájukkal. 

Az Európai Bizottság által 2005-ben kezdeményezett, 28 európai országban ugyanazon az éjszakán zajló fesztivál-szerű rendezvénysorozat a kutatói életpálya népszerűsítésére jött létre. Az Európai Bizottság által támogatott fesztivál-szerű tudományos szórakoztató rendezvénysorozatba Magyarország már 2005-től, a kezdetektől csatlakozott. 27 más európai országhoz hasonlóan hazánkban is szeptember 26-án nyílnak ki egész éjszakára az egyetemek és laboratóriumok kapui, hogy a kozmosz törvényeitől kezdve az atomokig betekintést nyújthassanak a hétköznapi érdeklődők számára a tudomány misztikusnak tűnő világába. 

A Kutatók Éjszakája fővárosi programjainak péntek délutántól kezdve a Millenáris ad helyet, ahol a Marssal, a genomokkal, a földi és csillagfényekkel is megismerkedhetünk. A Csodák Palotája éjfélig - a többi programhoz hasonlóan - ingyenesen tartja nyitva kapuit.

A rendezvény idei fővédnöke dr. Kürti Sándor, a KÜRT Zrt. elnöke. Az adatmentéséről híressé vált cég ezúttal legális hackerként mutatkozik be: este 7-től a szakemberek megmutatják, hogyan történik az informatikai rendszerek szigorúan szabályozott - és nem a rosszindulatú hackerek általi - sérülékenység-vizsgálata világszínvonalon, azaz Kürt-módra. 

Az iparigáz-gyártó Messer Hungarogáz Kft., amely idén nem csak támogatóként, de programgazdaként is feltűnik, egy egész színpadot épít a Jövő Háza elé: a pódiumon "légből kapott varázslatok" címmel a látogatók is felfedezhetik a gázok különleges tulajdonságait. A nagy hőfejlődéssel vagy gyors lehűléssel járó folyamatok bemutatása közben időnként a színpad is száraz-jég-füstbe borul majd. 

Budapest más pontjain arborétumi bújócska, boszorkánykonyha, fénycsapdázás és szélcsatorna, vagy éppen repülésszimulátor várja a kíváncsi érdeklődőket. Miután a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kiismertük magunkat a káoszok és fraktálok között, és megvizsgáltuk közelről pl. a nukleáris folyamatokat, a Corvinus fiatal kutatói jóvoltából meg is simogathatjuk a lusta ember dísznövényeit, hogy aztán a "Zöldtetők Éjszakáján" találjuk magunkat, vagy egyenesen a budai Várban, ahol fény-árnyékjáték vár bennünket. 

Az ELTE szerteágazó programjai pl. nyúlvadászatra, kis éji kísérlet-kavalkádra invitálnak, és miután kipróbáltuk magunkat a madárdal-kvízben, egyéni frontérzékenységünket is megmérhetjük. 

A vidéki városok is igazi programkavalkádot kínálnak: többek között Debrecenben szimulált polgári- és büntetőperekkel megrendezik a Tisztánlátók Éjszakáját, Egerben a rosszkedv előnyeiről hallgathatjuk meg Mérő László előadását, Miskolcon a Focault-inga bebizonyítja majd, hogy "mégis mozog a Föld", Sopronban favágóverseny lesz Ludas Matyi korától napjainkig, a szegediek pedig a Füvészkertbe vagy szigorúan tudományos jelleggel a sör világába ruccanhatnak ki péntek éjjel. 

A felsorolt városokon kívül még Baja, Gödöllő, Győr, Hajdúböszörmény, Kőszeg, Martonvásár, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Pécs, Piliscsaba, Sárospatak, Szombathely kínál változatos és felejthetetlen egyéjszakás programokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.