Több mint 330 ezren vettek részt a programokon

Szenzációs siker volt a Múzeumok Éjszakája

Újabb rekord dőlt meg az idei Múzeumok Éjszakáján, hiszen idén több mint 330 ezren vettek részt a programokon országszerte.

2008.06.23 19:59ma.hu

Ráadásul ez a látogatói szám csak előzetes adat, hiszen még mindig folyamatosan érkeznek be a jelentések a minisztériumba. „Az első hazai Múzeumok Éjszakáját 2003-ban rendeztük meg. Akkor pár ezer látogatója volt, tavaly pedig már 235 ezren jöttek el” - mondta Hiller István még a rendezvény előtti sajtótájékoztatón. A tárca vezetője egyúttal reményét fejezte ki, hogy idén még többen lesznek, hiszen ismét nőtt a résztvevő múzeumok száma is: Budapesten 70, vidéken pedig 160 helyszínt kereshettek fel az érdeklődők. 

A miniszter és a szervezők reményei valóra váltak: a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint idén Budapesten több mint 162 ezren, vidéken pedig több mint 170 ezren zarándokoltak el a múzeumokba. Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Késő éjszakáig lehetett megtekinteni a jelenlegi nagy kiállításokat, de a tárlatlátogatásokon kívül számos aktív program is várta az érdeklődőket este hattól hajnal kettőig. 

Tűzzsonglőrködés, tánc- és színielőadások, különleges performanszok, zenei műsorok és érdekes beszélgetések izgalmas egyvelege zajlott országszerte a Múzeumok Éjszakáján - köztük számos olyan programmal, amelyet ezen az estén kifejezetten a Reneszánsz Év 2008 keretében rendeztek meg. Idén az üzleti világ is felfedezte a rendezvényt: a tárca és a Pannon közötti megállapodás értelmében idén a cég volt a rendezvény főtámogatója. 

Az együttműködésnek köszönhetően az eddigieknél lényegesen nagyobb összeget lehetett az esemény kommunikációs kampányára fordítani, ami szintén hozzájárult a látogatói csúcs megdöntéséhez. A Múzeumok éjszakája összköltségvetése a Pannon támogatásának köszönhetően idén szintén rekordot döntött, hiszen elérte az 55 millió forintot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.