Vár az Aquincumi Múzeum kiállítása

Találkozz Vénusszal a Múzeumok éjszakáján!

Szent Iván éjjele elröpít a múltba, s bemutatja Aquincum szépségeit. Legyen szó akár a római szépségápolásról, akár Budapest páratlan régészeti emlékeiről, vagy a hangulatos atmoszféráról a programok izgalmas szórakozást ígérnek.

2008.06.19 15:32ma.hu

“Venus és Hygieia birodalma – Szépségápolás a római korban” (2008. 06. 21-10. 31.) Helyszín: Aquincumi Múzeum, Dirké védőépület Az időszaki kiállítás a római szépségápolásból kíván ízelítőt adni az Aquincumban előkerült tárgyak bemutatásával. A fürdőkultúra, testápolás, arcápolás és hajápolás témakörei mellett kitekintést ad a szépség fokozását szolgáló ékszerek és illatok világára is. 

“Van új a föld alatt – Válogatás a 2007. év legszebb ásatási leleteiből” (2008. 04. 15-10.31.) Helyszín: Aquincumi Múzeum, régi kiállítási épület Az Aquincumi Múzeum immár 12. alkalommal rendezi meg hagyományos kiállítását, ahol minden eddiginél nagyobb alapterületen láthatók a 2007. évben előkerült régészeti leletek. A múzeum munkatársai 70 ásatást végeztek Budapesten, az előkerült közel 200.000 db leletből készülő válogatás felöleli az őskor, a római foglalás időszakának és a népvándorláskor összesen több mint tízezer évét. “Róma Aquincumban” – a Múzeumok Éjszakáján utoljára! 

Újranyitás 2008. szeptember 21-én Helyszín: Aquincumi Múzeum, új kiállítási épület Az állandó kiállítás kisebbik termében a világhírű aquincumi orgona bronz alkatrészei, szerkezeti rekonstrukciója és megszólaltatható másolata együttesen látható. A világhírű lelet alig több mint 75 éve éppen az új kiállítási épület alapozása során került elő. A reprezentatív nagyterem a mai Óbudai-szigeten egykor állt helytartói palota emlékeit tárja elénk. 

Helyet kapott több, korábban nem látható mozaik, a falakat díszítő freskók, a szentélyekben álló szobrok, valamint az épület egykori fényűzésről tanúskodó szökőkút rekonstrukciója. Ezeket egészítik ki a vitrinekben található tárgyak, melyek Róma Aquincumba is eljutó luxusának bizonyítékait tárják elénk. 


“A Római Birodalom limese” – a Múzeumok Éjszakáján utoljára! Helyszín: Aquincumi Múzeum, új kiállítási épület Magyarország 2003-ban tette föl a Ripa Pannonica hazai szakaszát világörökségi várományosi listára. A tárgyakkal kiegészített tabló kiállítás Pannonia történetét, a határvonal fontosságát és az itt szolgálatot teljesítő hadsereg szerkezetét mutatja be, de a látogatók betekinthetnek az itt szolgáló katonák és a civil lakosság életébe is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.