Csúcs

Ön hova akasztana egy 12,5 milliárd forintért vásárolt festményt?

Több mint 30 millió fontért (12,5 milliárd forint) kelt el Gerhard Richter egy 1986-ban készült olajfestménye a Sotheby's aukciósház kedd esti londoni kortárs árverésén, amelyen Francis Bacon kétszárnyú festménye 14,7 millió fontért cserélt gazdát.

2015.02.11 23:30MTI
Sotheby's screenshot

Gerhard Richter Abstraktes Bild című festményének leütési ára 30,3 millió font (45,8 millió dollár) volt, ez a német kortárs festő esetében egyéni aukciós rekordnak számít. Az olajfestményt a német Michael és Eleonore Stoffel Alapítvány bocsátotta árverésre, a szakemberek 14-20 millió font közöttire becsülték értékét - olvasható az aukciósház honlapján (www.sothebys.com).

A Sotheby's 2013 májusában a 83 esztendős művész Domplatz, Mailand (Milánói dómtér) című 1968-as olajfestményét 37 millió dollárért árverezte el New Yorkban. Az Artnet berlini művészeti portál múlt nyári adatai szerint Richter a legsikeresebb művész az aukciókon, művei mintegy 558 millió euró értékben keltek el az előző évben.

A Sotheby's keddi árverésének sztártétele Francis Bacon (1909-1992) Two Studies for Self Portrait című, 1977-ben készült diptichonja volt, ez egyike annak a három ritka kétszárnyú festményének, amelyeket az után festett, hogy meghalt partnere, George Dyer, képeinek egyik fő múzsája.

A művet Bacon halála után, 1993-ban 300-400 ezer fontra értékelték, amikor a Sotheby's árverésére vitték, és egy brit műgyűjtő vásárolta meg 353 ezer fontért. A szakemberek most 13-18 millió fontra becsülték a diptichon értékét.

Az ír származású brit festőművész tartja minden idők aukciós rekordját, a barátját és művésztársát, Lucian Freudot ábrázoló The Three Studies of Lucien Freud című triptichon 142,2 millió dollárért cserélt gazdát 2013 novemberében New Yorkban. A műalkotást állítólag al-Majassza bin Hamad ász-Száni, a katari uralkodó lánytestvére, a műkincspiac egyik legbefolyásosabb személyisége vette meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.