Képkaland

Háttér volt Stuart Little mögött, most rekordáron kelt el a Berény-festmény

70 millió forintért kelt el Berény Róbert mintegy kilenc évtized után, kalandos körülmények között hazakerült, Alvó nő fekete vázával című főműve a Virág Judit Galéria szombat esti aukcióján.

2014.12.13 19:10MTI
Kép: YouTube printscreen

Csaknem 220 tételt kínáltak az érdeklődőknek a Budapest Kongresszusi Központban.

Az Alvó nő fekete vázával című kép licitje 34 millió forintról indult, végül 70 millió forintnál ütötték le. A korábbi rekordot a Nő pohárral című, 1905-ban készült Berény-festmény tartotta, amely 62 millió forintért cserélt gazdát a Kieselbach Galéria őszi árverésén.

Barki Gergely művészettörténész 2009 karácsonyán a Stuart Little, kisegér című amerikai film díszletében fedezte fel Berény Róbert elveszettnek hitt festményét. Később kiderült, hogy a Berény-kép egy szappanoperában is "szerepelt", mielőtt a szakembernek sikerült beazonosítania és ötévnyi munkával hazahoznia.

Az 1927-1928 fordulóján készült alkotás a festő második feleségét, Breuer Etát ábrázolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.