Műértés

Artnet: Erőteljesen növekszik a műkereskedelmi piac

Globálisan az eladott műtárgyak értéke elérte a 16,1 milliárd dollárt.

2015.01.29 03:30MTI

Jelentősen, 12 százalékkal növekedett 2014-ben az előző évhez képest a világ műtárgypiaca, amely ötszörösére nőtt az elmúlt tizennégy évben - közölte éves jelentésében a berlini székhelyű Artnet művészeti hírportál.

Globálisan az eladott műtárgyak értéke elérte a 16,1 milliárd dollárt.

A műkereskedelmi piacon a vezető szerepet továbbra is az Egyesült Államok játssza, ahol 5,8 milliárd dollár értékben adtak el képzőművészeti alkotásokat tavaly, a 2013. évi 4,9 milliárd dollárhoz képest.

Az Egyesült Államokat Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország követi. Az amerikai és a brit műtárgypiacon még a globálisnál is magasabb, 14 illetve 18 százalékos növekedést regisztráltak.

A 16,1 milliárd dolláros globális forgalom mintegy egyharmadát 10 művész alkotásai tették ki, köztük például Andy Warhol, Pablo Picasso, Francis Bacon vagy a kínai Csi Baj-si (Qi Baishi) és Csang Ta-csiang (Zhang Daqian).

Az árveréseken legdrágábban eladott művek között volt Alberto Giacometti Chariot (Szekér) című munkája (101 millió dollár), Barnett Newman Black Fire I című olajfestménye (84,2 millió dollár) és Andy Warhol Triple Elvis (Ferus Type) című alkotása (81,9 millió dollár).

Női művészek esetében Georgia O'Keeffe festménye 44 millió dollárért kelt el, ez a legnagyobb összeg, amelyet valaha női képzőművész alkotásáért fizettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.