Festményekkel, kerámiákkal bizniszelt

Előzetesben a hamis műtárgyakkal kereskedő kaposvári műkereskedő

Előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság egy kaposvári műkereskedőt, aki többek között hamisított Aba-Novák Vilmos, Mednyánszky László és Rippl-Rónai József festményekkel, valamint Kovács Margit-kerámiákkal üzletelt.

2013.11.29 15:06MTI

Egerváriné Lucza Gyöngyi, a Somogy Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: a férfit az ügyészség javaslatára helyezzék előzetesbe, mivel úgy ítélték meg, hogy fennállt a bűnismétlés veszélye.

A Kaposváron közismert férfi néhány hónapja azzal keltette fel a sajtó érdeklődését, hogy a galériájában kiállított - egy fekete kalapos nőt ábrázoló - festményt, amiről azt mondta, hogy a világhírű kaposvári festőművész, Rippl-Rónai József úgynevezett fekete korszakából való.

Az eddig sosem látott - 22 millió forintra beárazott - kép valódiságát többen vitatták, Horváth János Milán, a Somogy Megyei Múzeum művészettörténésze pedig állította, hogy a festmény hamisítvány.

A tulajdonos egy kiviteli engedélyre hivatkozva a helyi és az országos sajtó egy részét megtévesztette, elhitette, hogy eredeti műalkotás van a birtokában, ennek azonban semmi alapja nem volt - mondta az MTI érdeklődésére pénteken az elismert Rippl-Rónai szakértőként számon tartott művészettörténész.

Ha valóban eredeti lett volna a kép, akkor levédetik, nyilvántartásba veszik, és korántsem kapott volna ilyen könnyen kiviteli engedélyt - jegyezte meg. Horváth János Milán felidézte: azt, hogy a Rippl-Rónainak tulajdonított festmény hamisítvány, amely egy éven belül készült, elmondta a tulajdonosnak is, miután felkérte, hogy vizsgálja meg a képet.

Az akkori megállapításom most is fenntartom - mondta a művészettörténész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.