Vigyázzon, a pénzére utaznak!

Az emberek harmada naponta kap hamis banki e-maileket

Nem elég, hogy nőnek az adóterhek, még azt a keveset is le akarják nyúlni, ami megmarad.

2013.11.23 06:30Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Kaspersky Lab és a B2B International közös "Fogyasztói biztonsági kockázatok" című felmérése szerint 2013 nyarán a felhasználók mintegy 30 százaléka kapott hamis e-maileket, amelyeket az áldozatok saját, hivatalos banki levelének álcáztak a csalók, hogy ezzel elérjék a kapcsolatfelvételt és az adatok kiadását.

A B2B International felmérése kimutatta, hogy a válaszadók 95 százaléka vásárolt már online, valamint 91 százaléka használta már a bankja online felületét és további 74 százaléka fizetett már interneten keresztül. Így talán nem meglepő, hogy ezek az adatok nem kerülik el egy bűnözők figyelmét sem. A felmérés arra is rámutat, hogy a felhasználók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kapott már hamis, hivatalos banki e-mailnek álcázott levelet, valamint 22 százalék jelezte, hogy kapott már gyanús üzenetet online webáruházaktól. Továbbá minden tizedik felhasználót irányítottak már át automatikusan legalább egyszer egy másik weboldalra, ahol arra kérték, hogy adja meg hitelkártya adatait. Ezek a példák mind jól mutatják, hogy ezek a próbálkozások mind egytől-egyig a kiberbűnözőknek és a csalóknak köszönhetjük.

Bár a felhasználók egyre óvatosabbak és tapasztaltabbak, akik jól ismerik az adathalász kísérletek fajtáit, de ezek a támadások gyakran mégis sikerrel végződnek. A Safe Money technológia segít távol tartani a csalókat a pénzünktől, köszönhetően az online tranzakció indításkor automatikusan aktiválódó védelmi mechanizmusoknak.

"Az online bankrendszereket célzó trójaiak az egyik legveszélyesebb és speciálisabb rosszindulatú vírusok, hiszen a telepítés után azonnal, automatikus módon összegyűjtik az áldozatok számítógépén tárolt összes fizetési adatot, továbbá olykor az áldozatok nevében indítanak pénzügyi tranzakciókat. A legfőbb probléma, hogy ezek a trójaiak az operációs rendszerek legnépszerűbb alkalmazásainak sérülékenységeit használják ki, amelyen keresztül ha sikerül behatolniuk, a teljes számítógépet megfertőzik. Bár úgy tűnhet, hogy szinte reménytelen a trójaiak elleni védekezés, de mint mindenből, ebből is van kiút"- mondta Nikolay Grebennikov, a Kaspersky Lab műszaki vezérigazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.