Tárlatok

Két nagy kiállítással készül idén az Országos Széchényi Könyvtár

A kaukázusi magyarokról szóló hiedelmeket, valamint az első világháború idején zajló propagandát bemutató tárlatok is szerepelnek az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) idei programjai között, amelyeket csütörtökön, a magyar kultúra napján mutattak be Budapesten.

2015.01.22 18:47MTI

Boka László tudományos igazgató a sajtótájékoztatón elmondta: a nemzeti könyvtár múzeumi és látogatói tér, kiadó és kutatóhely is egyben, amely az előző években is igényes kulturális térként igyekezett megmutatkozni a 21. századi kihívásoknak megfelelően.

A programokat ismertetve elmondta, hogy 2015-ben két nagy kiállítást terveznek megrendezni: áprilisban nyílik a Magyarok a Kaukázusban című tárlat, amely a 19. századi magyar nemzettudat egy különleges aspektusát ismerteti meg az érdeklődőkkel dokumentumok, fotók, magyar és európai térképek, metszetek segítségével. A kiállítás azt a 19. századi hiedelmet járja körül, mely szerint a Kaukázusban fennmaradt a magyarságnak egy része.

Az októbertől látogatható Propaganda az első világháború idején című kiállítás a hátországi háborús propagandát és annak alakulástörténetét mutatja be az OSZK gyűjteményében őrzött tárgyi és dokumentum-emlékeken keresztül.

Tüske László főigazgató az OSZK tavaly nyilvánosságra hozott új telephelyre költözésével kapcsolatban elmondta, hogy könyvtárszakmai szempontból egy minél gyorsabban lezajló modernizációban gondolkodnak, amelynek megvalósításában partnerek akár helyben, akár a város más helyszínén. Kiemelte: számukra szakmai alapkérdés, hogy a digitális könyvtári világban megfeleljenek a nemzeti könyvtárral szemben támasztott igényeknek. Mint mondta, egy "élménykönyvtár víziója" lebeg a szemük előtt, beleértve a teljes körű digitalizációt.

A főigazgató azt hangsúlyozta, hogy "a könyvtár raktárai kulturális kincsekkel, ereklyékkel vannak tele", amelyeknek elérhetőségét biztosítaniuk kell. A Himnusz eredeti kéziratát például - a város kérésére - a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban állítják majd ki három napra január 23. és 25. között. "Hasznos ez a kezdeményezés, egy-egy dokumentum bemutatása hozzájárul önismeretünk gazdagításához" - fogalmazott Tüske László, aki kitért arra is, hogy a nyári időszakokban - a terveik szerint - Corvina-napokat tartanak majd konferenciákkal és kiállításokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.