Festő? Szobrász? Szakács? Művész!

A halakból és rizsből "festő" szakács

Noha itthon nincsen nagy keletje (talán mert messze lakunk a tengerektől), de a közismert japán étel, a szusi nem csak egészséges és finom lehet, hanem szemet gyönyörködtető is. A következő képek mind halból és rizsből készültek!

2015.01.19 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Takayo Kiyota

Japánul makiszusi névre hallgat a szusinak az a fajtája, melynek során hengerszerűen feltekerik a nyers halból, rizsből és különböző fűszerekből készült ételt, és végül tengeri moszatba csomagolják. A makiszusit hat vagy nyolc darabba vágva szolgálják fel, így nem csak az ízlelőbimbóinknak kedvezhetünk, de egyben az is feltárul az ebédelő, vacsorázó előtt, hogy miből is készült az étel.

Az ízek megfelelő kombinációját eltalálni már önmagában is művészet, habár ezt számos szakácskönyvből meg lehet tanulni. Amit viszont nem, az az, hogy mi történik, ha nagyobb hangsúlyt kap a látvány, mint az íz. Ennek mestere a tokiói Takajó Kijota (Takayo Kiyota), aki Tama-chan néven teszi közzé saját szusijait, pontosabban makiszusijait. Állítólag ehetőek is alkotásai, ezt persze nem ellenőrizhettük le, de az tény, hogy egy pár falatból álló ételbe nehéz ennél stílusosabban belevinni a képzőművészet lényegét.

A makiszusi felépítéséből adódóan minden egyes étel meglepetés a művész számára is. "Sosem tudom, hogy miként néz ki a belseje, sosem lehetek benne biztos, hogy azt kapom, amit kigondoltam. Ráadásul nem is tudok rajta módosítani - ha egyszer kész van, akkor kész van" - nyilatkozta a japán ételguru - "Talán az arckifejezéseket a legnehezebb megalkotni az apró összetevők miatt, melyek ráadásul hajlamosak elcsúszni az összetekerés során. Mindig különleges pillanatot jelent számomra, amikor először pillanthatom meg munkám eredményét."

Például ilyeneket:

Forrás: Takayo Kiyota

Forrás: Takayo Kiyota

Forrás: Takayo Kiyota

Tetszett, igaz? Itt még többet megtekinthet a művész munkái közül, itt pedig az alkotás folyamata is megfigyelhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.