Halutálók hátrányban

A szellemi kulturális örökség részévé vált a japán konyha

Vasoku mint "a japánok hagyományos étkezési kultúrája", még több látogatót hozhat a szigetországba

2013.12.05 13:55MTI

A rizsen, halon és zöldségféléken alapuló, jó minőségű hagyományos japán ételek gondos elkészítése és meghitt hangulatú fogyasztása, a vasoku olyan társasági esemény, amely erősíti a családi kötelékeket, a közösséghez tartozást és a természet tiszteletét.

A japán kormány tavalyi előterjesztését szerdán hagyta jóvá az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Kormányközi Bizottsága a testület bakui találkozóján.

Az UNESCO eddig csak a francia, a mediterrán és a mexikói konyhát, valamint a keskek nevű - Törökország, Görögország és Irán területén fogyasztott - ételt jutalmazta ezzel a címmel, amelyet a vasoku mellett most a kimcsi - a koreai savanyú zöldség - készítése is elnyert.

Felkerült a listára a belgiumi lovas rákhalászat, a grúziai bor hagyományos, kvevrinek nevezett agyagedényekben történő tárolásának formája, valamint a kínaiak régi abakusza.





A szellemi kulturális örökség védelméről 2003-ban elfogadott UNESCO-egyezmény révén védetté válhatnak különleges népszokások, fesztiválok, technikák és gasztronómiai hagyományok is. A szellemi kulturális világörökség listáján szerepel egyebek között a busójárás, a matyó hímzés és a solymászat, de része a listának az itáliai hegedűkészítés is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.