Jelölt

A galaxis őrzői is esélyes a díjra

Az amerikai forgatókönyvírók díjára a testület 14 jelölt közül választja majd ki a három kategória győzteseit.

2015.01.09 01:30MTI
cebook/Guardians of the Galaxy

Az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) adaptált, eredeti és dokumentumfilm-forgatókönyv kategóriában ítéli oda díjait. A jelölteket szerdán hozták nyilvánosságra.

Meglepetésre a Marvel-képregényből született tavalyi kasszasiker, A galaxis őrzői című Disney sci-fi akciófilm is esélyt kapott az adaptált forgatókönyves elismerésre. A produkció a Kódjátszma, az Amerikai mesterlövész, a Holtodiglan és a Vadon című filmekkel verseng.

Az eredeti forgatókönyvek közül a céh a Sráckor, a Foxcatcher, az Éjjeli féreg, A Grand Budapest Hotel és a Whiplash című munkákat jelölte.

A dokumentumfilmes kategóriában a Finding Vivian Maier, a The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz, a Last Days of Vietnam és a Red Army címe szerepel.

A WGA díjai általában jól jelzik, hogy kik lesznek a forgatókönyvírói Oscar-díjak nyertesei.

A BBC News ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Angelina Jolie Rendíthetetlen című filmje, valamint a Meryl Streeppel forgatott Vadregény című zenés film kimaradt a jelöltek közül. Nem szerepel a listán a Stephen Hawking életét feldolgozó A mindenség elmélete, a Birdman című szatíra és a Selma című, Martin Luther King emlékét felidéző dráma sem.

Az említett filmek azért nem kerülhettek a jelöltek közé, mert azok forgatókönyvírója nem a WGA tagja és a filmek nem a WGA követelményei szerint készültek.

Tavaly hasonló okból a 12 év rabszolgaság sem kaphatott jelölést a céhtől, ám a brit John Ridley forgatókönyve végül elnyerte a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját.

A forgatókönyvírói céh egy héttel az Oscar-gála előtt, február 14-én jelenti be a győzteseket egy New Yorkban és Los Angelesben párhuzamosan megrendezett ceremónián. A díjakról a WGA 12 ezer fős tagsága dönt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.