Dicsőségünk

A Magyar Nemzeti Múzeumba került a Masat-1 makettje

Repülésének ezredik napján, hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumba (MNM) került a Masat-1-nek, Magyarország első kisműholdjának a makettje.

2014.11.10 22:28MTI
Fotó: Facebook/Masat-1

Tomka Gábor, az MNM főigazgató-helyettese az ünnepségen kiemelte: "olyan tárggyal gazdagszik most a gyűjtemény, amelyre már régóta fájt a múzeum foga". Hozzáfűzte: a múzeum "nem a régiségek poros gyűjteménye", hanem a magyar identitás és történelem szempontjából fontos tárgyak, dokumentumok gyűjtő helye.

Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja elmondta: ritka, hogy egy műszaki alkotás szimbolikus értéket ölt, mint az a Masat 1-gyel is történt. Véleménye szerint a magyar tudományt a világban reprezentáló híres alkotások mind kisméretűek, ilyen például a Rubik-kocka, a Gömböc és a Masat-1 is. Emlékeztetett, hogy a Masat-1 immár ezredik napja kering az űrben és felbocsátása óta folyamatosan működik.

Az MNM tudománytörténeti tárába került a Masat-1 makettje mellett a Magyar Nemzeti Bank által kiadott érme, valamint a Magyar Posta által kibocsátott bélyeg és boríték is. A makettet a kisműhold alkotói ajándékozták az intézménynek.

Az ünnepségen köszöntötték a BME tavasszal meghirdetett Űrmisszió pályázatának díjazottjait is. A 18 év alattiak kategóriájában elismerő oklevelet kapott Báskay János és Horváth Ákos, a második fordulóba jutott Szabó Pál. A 19 és 35 év közöttiek körében a második fordulóba jutott Orbán Ferenc, Szarka Máté és Valkony Balázs. Különdíjában részesült Szarka Máté és Orbán Ferenc. A második fordulóba jutott pályázóknak az ötletük kidolgozására 12 hetük van, munkájuk elkészítéséhez pedig konzultációs lehetőséget kapnak - ismertette a pályázat részleteit Kovács Kálmán, a BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont igazgatója.

A Masat-1-et 2012. február 13-án lőtték fel. Az első magyar műhold megszületését a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék fejlesztői, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint több mint 60 hazai és külföldi cég összefogása és támogatása tett lehetővé.

A CubeSat szabvány szerint készült 10-szer 10-szer 10 centiméteres, kocka alakú műhold 1 kilogramm tömegű. Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állása óta gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyeztek egy félaktív mágneses stabilizáló rendszert, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni. A műholdon helyet kapott egy 640-szer 480 képpont felbontású kamera is, amellyel 2012. március 8 óta több száz két és három dimenziós, valamint mozaik űrfelvételeket is készített a Földről.

A Masat-1 a számítások szerint 2015. január 7. és 2015. január 31. között lép be a Föld légkörébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.