Gyász

Elhunyt Gera Zoltán, a Nemzet Színésze

Életének 92. évében, november 7-én elhunyt Gera Zoltán, a Nemzet Színésze. A Kossuth-díjas művész a magyar filmművészet olyan emblematikus alkotásaiban nyújtott felejthetetlen alakításokat, mint a Bakaruhában, az Édes Anna, a Kincskereső kisködmön, a Nárcisz és Psyché vagy A napfény íze.

2014.11.08 12:41ma.hu
Dudva György kocsmárosként „A Tenkes kapitánya” című tévésorozatban (1963) - Wikipedia

Gera Zoltán tévés sorozatokban is maradandót alkotott, emlékezetes szerepformálásai voltak A Tenkes kapitányában, a Borsban, a Robog az úthengerben és a Nyolc évszakban is. A könnyedebb produkciókban és az epizódszerepekben is magával ragadó volt, minden gesztusán átütött európai műveltsége, szakmai alázata.

Gera Zoltán 1923. augusztus 19-én született Szegeden. 1947-1950 között végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1964-ben Angliába írt leveleit még a postán felbontották, ennek következményeként államellenes izgatás vádjával tíz hónap börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után 1966-ban a szolnoki Szigligeti Színházban játszott, majd 1967-ben Mikroszkóp Színpad alakuló társaságába szerződött. 1980-1987 között a Mafilm tagja volt, majd 1992-ig a Radnóti Miklós Színház művésze lett. 1992-től szabadfoglalkozásúként dolgozott.

2014-ben a Nemzet Színészei közé választották.

Gera Zoltánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a saját halottjának tekinti.

MTI Fotó: Kovács Attila


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.