Kazinczy-napok

A nyelvújító Kazinczy Ferencre emlékeztek Kassán

"Beszélnünk kell arról, hogy mi tette Európát erőssé a múlt évszázadokban és melyek azok a válságjelek, amelyek az elmúlt évtizedekben kezdtek megjelenni és amelyek elbizonytalanították Európát."

2014.11.07 18:28MTI

Egyértelmű, hogy Európa szellemi válságban van, jó és helyes, ha hasonló jellegű kulturális rendezvényeken beszélünk a gyökerekről - ezt mondta Csáky Pál európai parlamenti képviselő Kassán pénteken, a Kazinczy-napok rendezvényén.

A nyelvújító Kazinczy Ferencre emlékezve immár 46. alkalommal rendezi meg a Kazinczy-napokat a Csemadok kassai választmánya, a rendezvény célja most is az, hogy felhívja a figyelmet az anyanyelv ápolásának fontosságára, a résztvevők ezúttal a magyarság és európaiság témakörét járják körül.

Csáky Pál - aki az Európai kultúra alapjai és jövője címmel tartott előadást -, úgy fogalmazott: beszélnünk kell arról, hogy mi tette Európát erőssé a múlt évszázadokban, melyek azok a válságjelek, amelyek az elmúlt évtizedekben kezdtek megjelenni és amelyek elbizonytalanították Európát.

A szlovákiai magyar politikus szerint háromszáz-ötszáz évvel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mi az európai kultúra, Európa fejlettebb volt, jobban megtudta magát szervezni, az európai kultúrára, civilizációra erős tudomány is épült és ennek köszönhetően Európa kolonizálni tudta a világ egyes részeit.

Mára szerinte Európa elbizonytalanodott, keresi kulturális gyökereit, és próbálna újra építkezni. Azt tapasztalom Brüsszelben is, hogy ez jelentős kihívás mindannyiunk számára - fogalmazott Csáky Pál, aki szerint a kassaiak most visszanyúlnak a gyökerekhez.

A Kazinczy-napok alkalom arra, hogy beszéljünk arról, mit adott az európai civilizáció a magyaroknak, és hogy mi, magyarok mivel gazdagítottuk Európát - fogalmazott Csáky Pál, hozzátéve: számára nem kérdéses, hogy nem tíz évvel ezelőtt, az Európai Unióhoz való csatlakozással léptünk be Európába, hanem Szent István idejétől vagyunk európaiak.

Magyarként szeretnénk európaiak lenni és európaiként magyarok, számomra az európaiság és a magyarság teljesen összefonódott - szögezte le a politikus.

A kassai Csemadok Batsányi Köre kezdeményezésére a Kazinczy-napok eseménysorozata 1967-ben indult Kassán, ez volt a szlovákiai magyarság első magyar nyelvvel foglalkozó rendezvénye.

Kolár Péter, a rendezvényt szervező Csemadok kassai elnöke az MTI-nek elmondta: a felvidéki magyarság megmaradása nyelvének, irodalmának, kultúrájának megtartásán múlik, a magyar nyelv elhanyagolása az önazonosságtudat fokozatos megszűnéséhez vezethet, amely fő okozója annak, hogy a szlovákiai magyar nemzeti közösség száma az elmúlt két évtizedben mintegy ötödével csökkent.

Az idei Kazinczy-napok előadói között Csáky Pál mellett ott volt Minya Károly nyíregyházi egyetemi tanár, Petővári Ákos miskolci tanár, Fried István irodalomtörténész, valamint Kónya Péter, az eperjesi egyetem tanára is.

A résztvevők Kassán megkoszorúzták Kazinczy Ferenc emléktábláját, itt Rácz Gusztáv, a kassai magyar gimnázium nyugdíjas igazgatója emlékezett meg a nyelvújítóról. A Kazinczy-napok rendezvénye szombaton Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában folytatódik.

A Sátoraljaújhelyhez tartozó településen a nyelvújító Kazinczy Ferenc mauzóleuma található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.