Átadás

Felújították a Kazinczy Ferenc Múzeumot Sátoraljaújhelyen

Kilencvenöt millió forint uniós és hazai forrásból felújították a Kazinczy Ferenc Múzeumot Sátoraljaújhelyen.

2013.10.27 05:28MTI
MTI

A politikus az eseményen elmondta: a sátoraljaújhelyi múzeum fenntartójának megváltozása része volt az egész ország közgyűjteményeit érintő változásnak. Az 1960-as években kialakult megyeközpontú múzeumi hálózat mára idejétmúlttá vált, ezt átalakítva hozták létre az országosok mellett a területi múzeumokat, az intézmények egy részét pedig átadták az önkormányzatoknak.

A sátoraljaújhelyi múzeumokat történelmi jelentőségük miatt egyértelműen az állam által működtetett körbe kellett sorolni - mondta, hozzátéve: az átalakításra mintegy 3,4 milliárd forintot költött a kormány. Mára a múzeumok ismét a helyi közösségek kulturális életének részeivé váltak - jelentette ki.

Az államtitkár elmondta: a területi múzeumok számára elérhető kormányzati támogatást 130 millió forinttal emelik, a megyei múzeumokét pedig 50 millióval. A múzeumfejlesztési program keretösszege 300 millió forintról 340-re nő.

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója arról szólt, hogy a másfél évig tartó rekonstrukció során egyebek mellett kicserélték az épület tetőszerkezetét, megújult az energetikai rendszer, akadálymentessé tették a múzeumot, több kiállítóteret leburkoltak, és a pincét is felújították.

Megemlítette: nemcsak a sátoraljaújhelyi Kazinczi Ferenc Múzeum, hanem a széphalmi Kazinczy Mauzóleum és az itteni Magyar Nyelv Múzeuma is a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozik már. S bár eddig is szoros kapcsolatot ápoltak a korábban a Borsod Megyei Múzeumi Igazgatósághoz tartozó intézménnyel, most az a tervük, hogy fejlesszék és bővítsék a sátoraljaújhelyi intézmények tárlatait.

A Kazinczy múzeumban megtekinthető az író, nyelvújító Kazinczy Ferenc életét bemutató, "A szép és a jó" címmel megrendezett állandó kiállítás, és helyet kapott az elmúlt években feltárt sátoraljaújhelyi várhoz köthető régészeti tárlat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.