Indul a karácsonyi szezon

Lámpás fesztivál a szegedi Reök-palotában

Lámpás felvonulással, épületfestéssel és Márton-napi programokkal indítja karácsonyi szezonját a Reök-palota és a Szegedi Szabadtéri Játékok szombaton.

2014.11.06 23:30MTI

Mint Fábián Barbara, a fesztivál sajtóreferense rámutatott, német nyelvterületen elterjedt szokás, hogy fáklyás felvonulásokat szerveznek és Márton-tüzeket gyújtanak ilyentájt. Ennek szimbolikus mondanivalója, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, sok emberhez eljusson.

A délelőtt kezdődő kézműves foglalkozásokon az esti felvonulás résztvevői elkészíthetik színes, díszes lámpásaikat, és a karácsonyi készülődéshez is jó tippeket kaphatnak.

A felvonulás délután 5 órakor indul a szecessziós palota elől, majd a résztvevők egy rövid belvárosi séta után érkeznek vissza a térre, ahol már sült gesztenyével, török mogyoróval, forralt borral, meleg teával és pattogatott kukoricával várják őket.

Miután mindenki a palota elé ért, a lámpások mellé felgyúlnak az épület hangulatos karácsonyi fényei, az estet pedig karácsonyi épületfestés teszi különlegessé.

Az impozáns látványt zenei aláfestés egészíti ki: fél hattól a Zagar tagja, dj Bootsie pörgeti a lemezeket a palota előtti téren. A Márton-naphoz kapcsolódóan családi múzeumpedagógiai programokat és művészettörténeti előadásokat is szerveznek.

Minden program ingyenes, illetve a Reök-palota két kiállítását, a Fehér László festőművész alkotásaiból nyílt tárlatot és a 32. Magyar Sajtófotó Kiállítást is belépőjegy váltása nélkül tekinthetik meg a látogatók, és ezen a napon indítják a Szegedi Szabadtéri Játékok karácsonyi bérletvásárlási akcióját is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.