Kollektív kultúra digitálisan

Lézerrel megmenthetők a műemlékek

Az ókor hét nagy csodájából hat már eltűnt, de a modern időkben is veszélyben vannak az ember alkotta grandiózus emlékművek - gondoljunk csak a tálibok által elpusztított Buddha-szobrokra Afganisztánban. Szerencsére már van mód megőrizni őket a végtelenségnek.

2014.10.10 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Az elpusztított óriási Buddha-szobrok egyike Afganisztánban (forrás: Wikimedia)

CyArk - a név egy nonprofit kezdeményezést takar, melynek keretei között egy hordozható, 3D-s lézerszkennelő eljárásra alapuló készülékkel digitális másolatot lehet készíteni gyakorlatilag bármiről. A kezdeményezés bármi alatt a világörökség részét képező tárgyakat, művészeti installációkat érti. Szembarát lézerével a lidar rendszerek előnyét használják ki, árulta el Ben Kacyra, a CyArk alapítója, aki szerint az eszköz végre kiszabadítja a lidart a laboratóriumok falai közül.

A Los Alamos Labs földalatti nukleáris tesztjeinél használt pikoszekundumos időzítő eljárással kiegészített folyamat révén bármilyen tárgy egészen milliméteres pontosságig lemásolható digitálisan, legyen szó egy pléhbögréről vagy akár az Eiffel-toronyról. Tervek szerint így a következő öt évben 500, világörökségnek nyilvánított helyszínen végeznek majd extrém pontos digitális rögzítést.

Különösen fontos a projektet olyan területekre kiterjeszteni, ahol nagy veszélyben vannak az ősi tárgyi emlékek. Ilyen helyszín például Szíria, ahol az elmúlt évek pusztításai komoly károkat okoztak az emberiség kollektív kultúrájának tárgyiasult formájában.

Persze nem csak háborús övezetben fognak majd digitális kópiákat készíteni. Elizabeth Lee, a CyArk alelnöke elárulta, hogy a Washingtoni Emlékmű virtuális mása például alig 3-4 nap alatt elkészülhet, még úgy is, hogy kívül-belül beszkennelik az épületet. Ezzel szemben a digitalizálásra szintén kinézett Rani-ki-Vav (A királynő kútja) Indiában nagyjából kéthétnyi munkát jelent majd.

Lidar
A lézerradar (vagy LIDAR - az angol Light Detection And Ranging kifejezésből alkotott mozaikszó) egy optikai távérzékelő technológia, amivel elsődlegesen a céltárgy távolságát lehet meghatározni, jellemzően lézerfény-impulzusok kibocsátásával.

A lézerradar ultraibolya, látható, vagy közeli infravörös fényt alkalmaz, hogy megvilágítsa a céltárgyat. Az alkalmazott fény hullámhossza 10 mikrométertől a 250 nanométerig terjed a céltárgytól függően. Egyébiránt működése megegyezik a radar elvével: a távolodó tárgyról késve érkeznek vissza az impulzusok a Doppler-effektusnak megfelelően, de mivel az itt használt hullámhossz kisebb, ezért a berendezés is kisebb méretű.

A légkör csillapító hatása miatt hatótávolsága korlátozott, jóval kisebb, mint a radaré (max. néhányszor 10 km-re tehető). (Forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.