Kölcsön-műkincsekért

Szaúd-arábiai pénzek római műemlékek restaurálására

Szaúd-arábiai pénzeket is bevonnak a római műemlékek helyreállításába, az anyagi támogatásért cserébe az olasz főváros műkincseket ad kölcsön kiállításokra az arab királyságnak.

2014.04.02 00:30MTI
freedigitalphotos.net

Ignazio Marino római főpolgármester hét eleji rijádi tárgyalásain állapodott meg a műemlékügyi együttműködésről Szalman bin Abdel-Aziz herceggel, trónörökössel, a szaúd-arábiai turisztikai és régészeti bizottság elnökével. Eszerint Szaúd-Arábia kétmillió euróval támogatja Augustus császár mauzóleumának helyreállítását, amely összesen négymillió euróba kerül.

Hozzájárul a sivatagi királyság a Capitolium dombon álló Caffarelli-palota, az egyik legrégibb reneszánsz épület 2,2 millió eurót felemésztő felújításához és a városi kortárs művészeti múzeum modernizálásához.

A római polgármester által a szaúdi királyi ház elé terjesztett projektek között szerepel Traianus termáinak helyreállítása is, de egyelőre nem tudni, hogy ebbe is beszáll-e az arab ország. Mint Marino elmondta, a római kulturális örökség megmentéséhez nyújtott anyagi támogatás fejében Róma kiállításokra kölcsön ad Szaúd-Arábiának műalkotásokat, festményeket és szobrokat a tulajdonában lévő Capitoliumi Múzeumból.

A főpolgármester abban reménykedik, hogy a kezdeti közös projekteket "hosszú távú és gyümölcsöző" együttműködés váltja fel. A 816 millió euróval (250 milliárd forint) eladósodott 3,5 millió lakosú olasz főváros képtelen saját erejéből előteremteni a műemlékei állapotának megőrzéséhez szükséges pénzt, ezért egyre gyakrabban fordul magánbefektetőkhöz is.

Két hete jelentették be, hogy a Bulgari ékszerház 1,5 millió euróval támogatja a híres Spanyol lépcső renoválását. A Diego Della Valle cipőgyár a Colosseum, a Fendi divatház pedig a Trevi-kút felújítását támogatja reklámlehetőségért cserébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.