Nem megy a mozi

Gondban a Warner: tömeges leépítés a filmbirodalomnál

Dolgozói tíz százalékának, 900-1000 alkalmazottjának elbocsátását tervezi világszerte a Warner Bros. filmstúdió, hogy csökkentse költségeit.

2014.09.19 01:30MTI
Fotó: Facebook/Warner Bros. Pictures

A stúdióhoz közel álló források szerint az elbocsátásokra október végén, november elején kerülhet sor. A stúdió illetékesei jelenleg még dolgoznak azon, hogy minél több munkahely megmaradhasson, de mindenképpen jelentős lesz a létszámleépítés.

"Sem pontos szám, sem százalék nincs a célkitűzések között. Ez költségvetési kérdés és nem létszámkérdés" - hangsúlyozta Dee Dee Myers, a Warner Bros. új vállalati kommunikációs elnökhelyettese.

Bennfentes információk szerint a filmes és televíziós ágazatot érinti legkevésbé a leépítés, mivel a stúdió továbbra is a tartalom-előállításba akar befektetni, hogy növelje bevételeit. A legkomolyabb létszámcsökkentés a házimozis, marketing, terjesztési, adminisztrációs és egyéb, nem produkció-előállító részlegeknél lehet.

Kevin Tsujihara, a Warner Bros. elnök-vezérigazgatója az alkalmazottaknak küldött levelében azzal magyarázta a lépést, hogy mióta a vállalat élére került, annak jövőbeli fejlődése az elsődleges célja, ami megköveteli a költségek csökkentését és a források jobb felhasználását.

Legutóbb 2009-ben voltak elbocsátások a stúdiónál, amely akkor 800 munkavállalóját küldte el. Jelenleg mindegy 9 ezren dolgoznak a Warner Bros.-nál világszerte.

Idén a stúdió több kasszasikere mellett néhány filmje - a Transzcendens, a Téli mese és A holnap határa - megbukott a mozipénztáraknál. Ráadásul a Wachowski testvérek produkciója, a Jupiter felemelkedése sem készült el időben, így az eredetileg kitűzött júliusi bemutatót jövő februárra kellett tolni.

A költségek csökkentését elemzők szerint a Warner Bros. anyacégére, a Time Warnerre nehezedő súlyos piaci nyomás is indokolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.