Szenzációs dokumentum

Mozart-szonáta kézirattöredéke az OSZK-ban!

Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékét fedezte fel nemrég az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében a Zeneműtár vezetője.

2014.09.08 17:54MTI
freedigitalphotos.net/stockimages

A könyvtár által szenzációsnak nevezett dokumentumot szeptember 26-án, a kutatók éjszakáján mutatják be először a közönségnek.

A záró török indulóról ismert A-dúr szonáta (K. 331) autográfját a külföldi szakmai bemutató előtt ismerheti meg a hazai közönség a kutatómunkát népszerűsítő eseményen.

A művet a kézirat felfedezője, Mikusi Balázs, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója, Ulrich Leisinger és Kocsis Zoltán zongoraművész mutatja be, aki egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja a teljes szonátát - szerepel a szervezők által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Az Országos Széchényi Könyvtár második alkalommal vesz részt a kutatók éjszakáján, a látogatók a program időtartama alatt tekinthetik meg az eredeti kéziratot.

Az A-dúr zongoraszonáta (K. 331) Wolfgang Amadeus Mozart legismertebb művei közé tartozik: a szonátát záró török indulót még azok is kívülről fújják, akiket amúgy kevéssé érdekel a klasszikus zene.

A mű előadása ugyanakkor számos problémát vet fel, a zeneszerző eredeti kéziratának ugyanis mindeddig csak a legutolsó lapja volt ismert (ezt Salzburgban őrzik), a nyomtatott kiadások pedig sok tekintetben pontatlanok.

Az Országos Széchényi Könyvtár nyilvános bemutatóján, a kutatók éjszakáján számos vitatott kérdésre érkezhet válasz a négyoldalas Mozart-kézirat alapján, amelyet a gyűjtemény azonosítatlan töredékei között fedezett fel a könyvtár Zeneműtárának vezetője nemrég.

Az eddig teljesen ismeretlen Mozart-kézirat felbukkanása nemzetközi szenzációnak számít, az új forrás ismeretében a szonáta eddigi kiadásai több ponton módosításra szorulnak: nem csupán számos előadási jelet, de téves ritmusokat, sőt hibás hangokat is ki kell igazítani.

A népszerű Mozart-mű egyfajta "megismételt ősbemutatóján" a kompozíciót megtisztítják az elmúlt évszázadok alatt bekövetkezett szövegromlástól, hogy ismét az eredeti formában szólalhasson meg, miként azt Mozart papírra vetette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.