Módszertanok

Melyik terepjáró tulajdonosa hisz Mozartban és Adyban?

Angol kutatások szerint:a férfiak havonta átlagosan hét alkalommal borulnak ki a volán mögött ülve, míg a hölgyek háromszor. A németek viszont úgy tartják, hogy Mozart csökkentheti az agresszív vezetésre való hajlamot.

2014.05.20 02:30MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/amenic181

A magyar autósokat is megkérdezték arról, hogy szerintük jótékony hatása van e komolyzenének a vezetésre. E szerint: a BMW és a Mercedes terepjáró tulajdonosok hisznek a legkevésbé abban, hogy a komolyzene, a versek olvasása, hangos könyvek hallgatása csökkentheti az agresszív vezetésből származó balesetek számát.

Legalábbis ez derül ki abból a vizsgálatból, amelyet egy figyelemfelhívó akció keretében végeztek a főváros és a Balaton környéki bevásárlóközpontok parkolóiban.

Németország volt közlekedési miniszterének, Peter Ramsauernek tulajdonított korábbi kampány ihlette azt felmérést, amelyben a budapesti és a balatoni terepjáró/crossover tulajdonosokat kérdezték arról, milyen zenéket hallgatnak autójukban.

A járművek vezetőit arról is kérdezték, szerintük a komolyzene, a versek, a hangos könyvek hallgatása csökkentik e a stresszt vezetés közben. Összesen százhúsz, azaz tíz-tíz BMW, Dacia, Ford, Mercedes, Nissan, Land Rover, Opel, Renault, Skoda, Suzuki, Volkswagen, Volvo tulajdonosa meglepően különböző módon reagált a kérdésre.

A BMW-tulajdonosok kimondottan pesszimistán fogadták, hogy a komolyzene nyugtatja a sofőröket. Ők tízből kilencen negatívan nyilatkoztak erről a kérdésről. Érdekesség, hogy a másik két német márka tulajdonosai is hitetlenkedve fogadták azokat a kutatásokat, amelyek a komolyzene hallgatása és a biztonságos vezetés közötti összefüggéseket vizsgálta. Mind a két márka tulajdonosai közül hatan-hatan voltak biztosak abban, hogy személy szerint őket nem nyugtatná meg a komolyzene hallgatása.

A megkérdezettek közül a Suzuki, a Nissan, Opel, Land Rover, és a Ford tulajdonosai voltak a legnyitottabbak. Tízből kilencen mondták azt, hogy elképzelhetőnek tartják, hogy a komolyzene és a versek hatással vannak a vezetésre.

Az autósoknak a kérdéseket a Sütibank elnevezésű figyelemfelhívó akció önkéntesei tették fel. Közleményükben kiemelik, hogy az általuk készített vizsgálat nem reprezentatív. Ugyanakkor jól mutatja, hogy az emberek véleménye megoszlik arról, mi segíthet abban, hogy megőrizzék nyugalmunkat autóvezetés közben.

A karitatív akciónak egyébként nem ez az első, a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos figyelemfelhívó akciója. Április 11, a magyar költészet napja óta, Ady- és József Attila-idézetekkel ellátott autóval járják az országot: egy brit kutatók által készített felmérés szerint akár 60 százalékkal is megemelkedhet a dugókban ülő sofőrök stresszhormonszintje, az olvasásnak, a zenének ugyanakkor jótékony, nyugtató hatása van az idegrendszerünkre. Az akció szervezői a versekkel díszített autótól azt remélik, az idézetek segíthetnek a sofőrök közérzetének javításában, és nem mellesleg kulturális missziót is teljesítenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.