Koncertek, könyvbemutatók vasárnapig

A Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe a budai Várban

Megkezdődött a 12. Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe pénteken a budai Várban, ahol vasárnapig koncertekkel, könyvbemutatókkal és irodalmi programokkal is várják a látogatókat.

2014.09.05 17:45MTI
freedigitalphotos.net/dan

A kulturális rendezvény díszvendége Munkács, Budavár testvérvárosa és Kárpátalja - mondta el Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a háromnapos eseményt megnyitó beszédében pénteken.

Hozzáfűzte: Kárpátalja a Kárpát-medence azon része, ahol nemzetünk 150 ezernyi magyarja az elmúlt évtizedekben rögös utat járt be, s mindannyiunk számára értékes, egyedi tapasztalatokat halmozott fel.

Kitért arra is, hogy a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság tavaly elindította a Mikes Kelemen-programot, amelynek célja, hogy a diaszpóra területein fellelhető, a megsemmisülés, elkallódás által fenyegetett könyvtári hagyatékot összegyűjtsék.

Mint mondta, a közeljövőben több tízezer ilyen kötet érkezik majd az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK) feldolgozásra, amelyeket az OSZK-ban, Kárpát-medencei magyar iskolákban és könyvtárakban szeretnének elhelyezni.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere kiemelte: az első világháború kitörésének 100. évfordulóján érdemes mindenkit emlékeztetni arra, hogy a diktatúra sötét évtizedeiben az elszakított nemzetrészek csak a nyelvükben maradhattak magyarok és mindenféle hátrányos megkülönböztetést kellett elszenvedniük azoknak, akik magyarok tudtak maradni és vállalták a szüleiktől kapott hagyományt.

"A magyar nyelv az az erő, amely megtart bennünket magyar nemzetnek" - hangsúlyozta. Emlékeztetett arra is, hogy idén tavasszal írták alá Budavár és Munkács testvérvárosi megállapodását azzal a céllal, hogy a magyar köztudatban is több figyelem irányuljon a kárpátaljai magyarságra.

"Erre vártunk, hogy két ilyen sűrű múltú történelmi város, mint Buda és Munkács összekapaszkodjon megint, kezet nyújtson egymásnak és erősítse a nemzeti összetartozás eszméjét" - tette hozzá. Az ingyenes, háromnapos kulturális fesztivál középpontjában idén az I. világháború kitörésének centenáriuma áll.

A fesztiválon délelőttönként gyermekműsorok, délután irodalmi bemutatók, beszélgetések és előadások, este pedig könnyűzenei koncertek várják a látogatókat. Pénteken este Csemer Boggie, szombaton Szalóki Ági, vasárnap pedig a Dresch Quartet ad ingyenes koncertet.

Az OSZK, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ingyenes, a Sziklakórház és a volt Honvéd Főparancsnokság kedvezményes belépési lehetőséget biztosít azoknak a látogatóknak, akik a Szentháromság téren könyvet vásároltak és karszalagjuk van.

1686. szeptember 2-án, két és fél hónapig tartó ostrom a keresztény hadak visszafoglalták a töröktől Budát, a magyar királyok korábbi székvárosát. E győzelem tiszteletére rendezi meg évről évre a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepét a budai Várban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.