Kult-túra

Bányarém-fesztivál és Palóc pálinkaünnep

Pálinkaházakkal és bányász hagyományőrző együttesek fellépésével Bányarém-fesztivál és Palóc pálinkaünnep kezdődik ma délután Salgótarjánban.

2014.09.05 07:56MTI
Forrás: stkult.info

A rendezvény főszervezője, Simon Lajos elmondta, hatodik éve tartanak Bányarém-fesztivált a nógrádi megyeszékhelyen, ehhez az idén a korábban Nagykeresztúrban rendezett Palóc pálinkaünnep is kapcsolódik.

Ma este Edda-koncertre és elemlámpás éjszakai bányász emléktúrára várják itt az érdeklődőket. Szombat délelőtt főzőverseny kezdődik a tárók között, s kinyitnak a pálinkaházak is. Kétszázhetven pálinkát neveztek a minősítő versenybe, és mintegy százféle pálinkát lehet majd a Fő térre szervezett salgótarjáni Palóc pálinkaünnepen kóstolni - mondta a főszervező.

A Bányarém-fesztivál kiemelt helyszíne lesz a Bányászati Kiállítóhely és a látogatható József-lejtősakna, ahol a bányamanók képzését tartják majd. Fellép az Óradnai Ifjúsági Fúvós Zenekar, a Bányász-Kohász Fúvós Zenekar, bemutatkoznak az Éneklő Szakácsok. Kiderül, hogy melyik a legkedveltebb bányászétel, és kik nyerik el a palóc pálinkaverseny díjait.

A Magyarország legerősebb bányásza címért folyó verseny a Fő téren szombat délután hat órakor kezdődik. A Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület szervezésében az Ízek utcájával és kézműves-foglalkozásokkal is várják a rendezvény látogatóit.

Simon Lajos hozzátette: a bányászhagyományokat a vasárnapi Nógrád megyei bányásznap teszi majd teljessé. A 64. bányásznap Nógrád megyei központi ünnepsége a Bányászati Kiállítóhelyen, a bányászhősök emlékművénél kezdődik, és késő délutánig a környékbeli, bányászhagyomány-őrző együttesek színpadi műsorával folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.