Szombaton nyílik a kiállítás

Sztálin Herendi étkészlete is látható lesz Amszterdamban

Sztálin születésnapi herendi asztali étkészlete is látható Amszterdamban, az ottani Ermitázs múzeum fennállásának 5. évfordulóját ünneplő, Cárok vacsorája című, szombaton nyíló kiállításon.

2014.09.05 14:25MTI
Fotó: Wikipédia

A több mint 600 darabos porcelánkészletet soha nem használták és Oroszországon kívül még nem állították ki. A katalógus szerint a tárlat "meglepetése" az asztali készlet, amelyet az egykori Magyar Népköztársaság ajándékozott Sztálin szovjet vezető 70. születésnapjára 1949-ben.

A kézzel festett darabok között levesestálak, tálalóedények, só- és fűszertartók, mártástartók, teáskannák és -csészék, desszertestálak is találhatók. Az edények aljára szovjet és Rákosi-címert, vörös csillagokat is festettek.

A herendi étkészletről Balla Gabriella művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum kerámia főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a 19. század utolsó évtizedében Farkasházy Fischer Mór igazgatása alatt festették ezzel a díszítménnyel az első tárgyakat. A millenniumra készülő ország számára felértékelődött a nemzeti mintakincs.

Különféle anyagok - faragványok, hímzések, kerámiák, ötvösművek -díszítményeit gyűjtötték. A magyar ornamentikakincs nyomán akkor született Herenden ez a Motifs Hongrois Grand-nak (MHG), azaz nagy magyar motívumoknak nevezett díszítés.

Nagyon tetszetős, sokféle változatban készült, máz alatt kobaltkékkel, máz felett arannyal festve így színesen, ahogy ezen a reprezentatív készleten is látható - magyarázta a szakértő.

Hozzátette: a szentpétervári Ermitázs porcelángyűjteménye páratlan, az amszterdami válogatás rendkívüli minőséget képvisel és nagy jelentősége van annak, hogy - függetlenül a történelmi háttértől - a Herendi Porcelánmanufaktúra is jelen van ezen a tárlaton.

"Tudjuk, hogy Herend, mint minden ország híres manufaktúrája, diplomáciai ajándékokat is gyártott, Adolf Hitler számára is készült ilyen tárgyegyüttes.

A két háború között, illetve a második világháború alatt Herend igazgatója, Gulden Gyula ragyogó kereskedőként és diplomataként állami megrendeléseket szerzett arra, hogy a korabeli államfőket is megajándékozzák" - mondta Balla Gabriella.

A magyar porcelánon kívül a hajdani cári udvartartás nyolc fényűző étkészlete, összesen több mint ezer pazar darab díszíti a világhírű Ermitázs múzeum amszterdami "leányának" korhű stílusban megterített asztalait a márciusig tartó kiállításon.

A cárok vacsorája című tárlat a 18. és 19. századi orosz udvar káprázatos bankett- és bálkultúráját mutatja be - olvasható az intézmény honlapján.

MTI Fotó: Szentpétervári Állami Ermitázs

Vilmos Sándor holland király húsz, kézzel festett tányért adott a kiállítás idejére a hollandiai Ermitázsnak. A drága, kézzel festett porcelánok a korszak vezető manufaktúráiból származnak.

Nagy Katalin cárnőt uralkodása idején (1762-1796) a lakomák királynőjének tartották, és előfordult, hogy akár száz fogásból álló vacsorát szolgáltak fel vendégeinek, báljaira ezrek voltak hivatalosak.

A legnagyobb bálokat az utolsó orosz cár, II. Miklós és felesége, Alexandra cárné idején tartották. Az orosz forradalom győzelmével eltűnt ez a világszerte csodált lakomakultúra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.