Bírált a litván elnök

Putyin taktikája mint Hitleré és Sztáliné

"Az orosz elnök a nemzeti hovatartozást használja ürügyként arra, hogy katonai eszközökkel területeket hódítson. Pontosan ezt tette Sztálin és Hitler."

2014.06.22 22:00MTI

Hitler és Sztálin taktikájához hasonlította Putyinét a litván elnök, Dalia Grybauskaite vasárnap egy lapinterjúban, és szavai szerint Nagy Katalin cárnőből is van némi az orosz elnökben.

"(Az orosz elnök) a nemzeti hovatartozást használja ürügyként arra, hogy katonai eszközökkel területeket hódítson. Pontosan ezt tette Sztálin és Hitler" - mondta a litván elnök a Focus című német hírmagazinnak. Hozzátette, hogy Oroszország meg akarja őrizni befolyását azokon a területeken, amelyek egykor a Szovjetunió részei voltak, különösen a Baltikum orosz gazdasági és energetikai függését szeretné fenntartani.

"Értesüléseink szerint létezik olyan orosz ajánlat más balti államoknak, amely szerint Moszkva olcsóbban adná nekik a kőolajat és a földgázt, ha kilépnének a NATO-ból. Putyinnak küldetéstudata van, amely szerint meg kell védenie a keleti féltekét. Olyan Oroszország képe motoszkál a fejében, amilyen Nagy Katalin cárnő idején létezett. Putyin személyisége furcsán változott" - mondta a litván államfő. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem tart valószínűnek orosz inváziót a balti államok ellen, mivel azok tagjai a NATO-nak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.