Szeptember 5.

Szoboravatás és koncert a Jótékonyság Nemzetközi Napján

Teréz anya szobrának avatásával és koncerttel ünnepli az albán nagykövetség pénteken a jótékonyság nemzetközi napját Budapesten.

2014.09.04 10:17MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Teréz anya szobrát a róla elnevezett XII. kerületi Boldog Teréz téren avatják fel. A szentet ábrázoló alkotás Mihály Gábornak, az 1941-ben Székelyhídon született, majd Rákospalotán felnőtt szobrásznak a munkája - közölte a követség az MTI-vel.

Az önkormányzat honlapja szerint az avatáson beszédet mond Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere, Lévai Anikó, valamint Mira Hoxha, Albánia budapesti nagykövete. Este Almira Emiri albán zongoraművész Federica Vinci olasz énekessel, Rina Kacinari koszovói csellistával, valamint Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolistával ingyenes jótékonysági koncertet ad a MOM Kulturális Központban.

A programban olasz operaáriák, albán népzene, valamint romantikus és kortárs zeneművek szólalnak meg. Az adományokat a helyszínen kihelyezett gyűjtőládába várják, a befolyt összeget a XII. kerületi Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona Óvoda és Általános Iskola támogatására fordítják.

Az ENSZ közgyűlése magyar kezdeményezésre 2012. december 17-én nyilvánította szeptember 5-ét, Boldog Kalkuttai Teréz anya halálának napját a jótékonyság világnapjává.

Az albán származású, 1997-ben elhunyt és 2003-ban boldoggá avatott Teréz anya 1928-tól szerzetes nővérként tanított Indiában. 1948-ban elhatározta, hogy a szegények szolgálatának szenteli az életét és megalapította a Szeretet Misszionáriusainak Közösségét.

Azóta a világ számos országában nyitottak házakat a szenvedők megsegítésére New Yorktól Libanonig, Perutól Csernobilig. A világon működő 650 házukban mintegy 5000 nővér dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.