A fényképezés mibenléte!

Magyar fotográfia napja!

Augusztus 29-én van a Magyar Fotográfia Napja, amelyet immár hatodik alkalommal ünnepelnek; az idén három ország több mint 60 településén várják kiállításokkal és szakmai rendezvényekkel a fotográfusokat és a fényképezés iránt érdeklődőket.

2008.08.29 17:10MTI

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) 2003-ban kezdeményezte a fotográfia napjának megünneplését; választásuk azért esett augusztus 29-re, mert 1840-ben Vállas Antal matematikus, fizikus és földrajztudós ezen a napon mutatta be a Magyar Tudós Társaság ülésén a fényképezés, a dagerrotípia készítésének mibenlétét. 

Ez volt a magyarországi fotóoktatás kezdete, s ebben az évben volt az első fotókiállítás is. A fővárosban tartott rendezvények közül Győri Lajos, a MAFOSZ elnöke kiemelte a XXV. MAFOSZ Szalon című tárlatot, amelyet a Magyar Művelődési Intézetben tekinthet meg a közönség szombattól szeptember 17-ig. A 146 munkát felvonultató kiállítás a programok "mögött" álló fotósok, azaz a szervezők, rendezők alkotásait mutatja be. 

A kiállítók között szerepel a többi között Mizik Zsuzsanna, Polgár Tibor, Király Erika és Varga László. A fővárosi események mellett a Magyar fotográfia napja alkalmából az ország számos településén nyílnak kiállítások. 

A fotóművészek önálló tárlatain túl Tiszacsegén például régi fényképeket és fotóeszközöket bemutató kiállítás látható a Tornác galériában, Pillanatképek a magyar vasútról címmel a békéscsabai Vasutas Művelődési Házban nyílik tárlat, a ceglédi Kossuth Múzeumban pedig a világ köztéri Kossuth-szobrait bemutató fotókiállítás tekinthető meg.

Magyarországon kívül Szlovákia és Románia városaiban is láthatók kiállítások az alkalomhoz kapcsolódva. Pozsonyban a FIAP 29. Nemzetközi fekete-fehér biennáléját rendezik meg, amelyen 44 ország fotósai, köztük tíz magyar alkotó munkái láthatók szeptember 26-ig. 

A kolozsvári Reményik Sándor pincegaléria H. Csongrádi Márta fotóit mutatja be szeptember 20-ig, a Marosvásárhelyi Fotóklub pedig a Rózsák terén rendez szabadtéri kiállítást pénteken. A központi ünnepséget szombaton tartják Budapesten, a megnyitót követően Vidra József okleveles gépészmérnök, főmuzeológus tart előadást: 60 éves a Duflex - egy magyar találmány históriája címmel a világ első szemmagasságból fényképező, kisfilmes tükörreflexes kamerájának történetéről. Szombaton adják át az Év fotóművészeti alkotócsoportja kitüntetést a Soproni Fotóklubnak és az Év fotográfusa kitüntetést Balogh Zoltánnak, a Kőbányai Pataky Fotóklub alkotójának.
 
Balogh Zoltán fotográfiáit a látogatók megtekinthetik a Pataky Művelődési Központban, Erdélyi mozaik című fotókiállítása péntektől szeptember 30-ig látogatható. A másik díjazott, a Soproni Fotóklub szombaton és vasárnap szabadtéri fotótörténeti bemutatót rendez a Széchenyi téren, Sopronban.
 
A város 25-30 fotográfusa várja majd a régi eszközök, nagyítógépek, fényképezőgépek szerelmeseit, s az érdeklődőknek elmagyarázzák, mi hogyan működik. A központi ünnepség záróeseményeként a résztvevők lehetőséget kapnak, hogy szabadon fotózhassanak az Országos Műszaki Múzeum finommechanikai és optikai gyűjteményében, amely a legnagyobb és legjelentősebb ilyen kollekció az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.