Rejtélyes cselekedet

Megrongálták a Szépművészeti madridi kiállítását

Egy francia turista megrongálta a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Art on the Street from Budapest című, madridi szabadtéri kiállítását; az elkövető egy Leonardo-grafika másolatát próbálta ellopni a szombatról vasárnapra virradó éjszaka.

2014.08.04 16:05MTI
Fotó: szepmuveszeti.hu

A francia turista a Tanulmány két harcos fejéhez című rajz másolatát vágta ki, a Szépművészeti által szerződtetett spanyol éjjeliőr azonban a tolvajt ártalmatlanná tette, és a rablást megakadályozta - közölte az MTI-vel hétfőn a budapesti múzeum.

Tájékoztatásuk szerint az anyagi kár a 400 euró értékhatárt nem haladta meg, a spanyol büntetőjogi szabályozás értelmében ezért a rendőrség elengedte az elkövetőt, és a Szépművészetire bízta annak eldöntését, hogy kíván-e feljelentést tenni a tolvaj ellen, ezzel azonban a múzeum nem élt.

A kiállítás szponzora, a Hewlett Packard pótolta a képet; az "eredeti" másolatot a rablás után a Szépművészeti kiállításának madridi önkéntes koordinátora vette magához.

A két budapesti múzeum Madrid belvárosában, a Plaza de Colónon július közepétől augusztus 9-ig mutatja be 25 remekművét, mások mellett El Greco, Leonardo, Raffaello, Velázquez, Goya, M.S. mester, Szinyei Merse, Ferenczy és Munkácsy műveinek pontos reprodukcióit három méter magas molinókon, összesen nyolc installáción.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.