Carlo Bergonzi 90 éves volt

Elhunyt Verdi egyik legnagyobb tolmácsolója

Kilencven évesen elhunyt Carlo Bergonzi olasz operaénekes, a Verdi-operák egyik legjelentősebb tolmácsolója, aki 1948-ban, 23 évesen baritonként kezdte, de három évvel később tenorként folytatta hosszú és fényes pályafutását.

2014.07.27 15:00MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Szombati olasz médiajelentések szerint a (múlt) évszázad Verdi-előadójának tekintett operaénekes pénteken halt meg egy milánói klinikán. Július 13-án töltötte be 90. életévét.

Carlo Bergonzit énekesi pályafutásának csúcsán Olaszország legkiválóbb Verdi-tenorjaként ünnepelték. Énekelt a milánói Scalában, a New York-i Metropolitanban, a londoni Covent Gardenban és a veronai Arénában.

A Parma-közeli kis faluban, Vidalenzo di Polesinében paraszti családban született ifjú karrierje csak második nekifutásra indult el. Miután a parmai konzervatóriumban énekelni és zongorázni tanult, Bergonzi 1948-ban debütált Rossini A sevillai borbély című operájának bariton szerepében. Három évvel később újra tanulni kezdett, és hangfekvést változtatott - tenor lett.

"Világos volt számomra, hogy baritonistaként soha nem jutok a csúcsra. Megkockáztattam tehát a hangfekvés-változtatást, ami cseppet sem volt könnyű" - mondta egyszer. Tenoristaként Bariban 1951-ben indult diadalútjára, és az olasz rádió révén rövid időn belül igen népes hallgatóság ismerkedett meg vele. 1953-ban énekelt először a milanói Scalában és a Buenos Aires-i Colón Színházban, majd sorra spanyol, portugál, angol és német operaházakban.

Együtt lépett fel Maria Callasszal és Verdi Aidájának Radameszeként meghódította a New York-i Metropolitan közönségét. "A belcanto nagymestere" 1958-tól 1964-ig állandó vendége volt a Veronai Ünnepi Játékoknak. Számos lemezfelvétel készült vele, repertoárja több mint hatvan szerepből áll.

A The New York Times "az évszázad szenzációjának" nevezte. Énekesként sohasem szűnt meg követni nagy mesterének, Giuseppe Verdinek útmutatását.

"Verdi-operákat csak úgy lehet énekelni, ahogyan a maestro elképzelte azokat, csak úgy és nem másként" - hangoztatta. A világhírű tenor 70 éves korában búcsúzott el a nagy operaházaktól és koncerttermektől, és több mint négy évtizedes énekesi pályafutás után a tanításnak szentelte életét. Bergonzi énektanárként az utánpótlás számos tagjának útját egyengette a sikerhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.