Burgenland

Csődbe ment a szentmargitbányai operafesztivál

A csődeljárás megindítása ellenére az idei fesztivált még megtartják, benne az Aida jövő hétre tervezett premierjét is.

2014.07.01 23:31MTI

Csődbe ment a szentmargitbányai operafesztivál, amelyet Európa egyik legrégibb - római kori - kőfejtőjében, az ausztriai Burgenlandban tartanak nyaranta.

A csődeljárás megindítása ellenére az idei fesztivált még megtartják, benne az Aida jövő hétre tervezett premierjét is. A világörökség részét képező kőfejtő tulajdonosa, az Esterházy-cégbirodalom szeretné, ha az Európa legnagyobb természetes színpadaként reklámozott helyszínen a jövőben is tartanának előadásokat, lehetőleg operabemutatókat.

A fesztivált rendező cég, az Opernfestspiele St. Margarethen GmbH & CoKG hétfőn jelentett csődöt, miután négymillió euró (1,25 milliárd forint) fedezet nélküli adósságot halmozott fel az elmúlt években a látogatottság csökkenése miatt.

A reménytelenül eladósodott fesztiválszervező helyett az idei programot az Arenaria nevű bécsi cég bonyolítja le, amellyel eredetileg a Tosca 2015-ös bemutatójára szerződtek.

A híres kőfejtő tulajdonosa, az Esterházy Betriebe GmbH, amely 2006-ban 11 millió eurót fektetett a vállalkozásba, nem szeretné veszni hagyni a pénzét, ezért befektetőt keres egy olyan új cég alapítására, amely színpadként üzemeltetné tovább a 7000 négyzetméteres, 4670 férőhelyes "szabadtéri koncerttermet".

"Határozottan abból indulunk ki, hogy itt az elkövetkező években is operaelőadások lesznek" - mondta kedden újságíróknak Karl Wessely, az Esterházy Vállalatok Kft. igazgatója.

Wessely szerint a jövendőbeli projektben is szerepet szánnak a csőd miatt leköszönt intendánsnak, az alapító Wolfgang Wernernek, aki évi 10 ezerről 190 ezerre tornászta fel a látogatók számát. "Az emberek szeretik és becsülik őt, szükségünk van a szaktudására, és arra, hogy ő legyen a fesztivál arca" - mondta az igazgató.

Werner emlékeztetett arra, hogy ő vitte világsikerre a szentmargitbányai operafesztivált, bár a nézők száma az utóbbi években csökkent. "Nem könnyű 110-120 ezer embert Burgenlandba hozni egy operaeladásra" - jegyezte meg.

A szervezők szerint a bukást a növekvő költségek okozták, az, hogy az egyre igényesebb közönségnek megfelelő kísérőprogrammal, gasztronómiával és összkomforttal kellett a kedvében járni. Emellett a fesztivál szabadtéri rendezvényként erősen függ az időjárástól, emiatt tavaly például csökkent a programok száma.

Verdi Aidájának premierjét július 9-én, szerdán tartják Robert Dornhelm hollywoodi rendező vezetésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.