Aukció

Kis kép, nagy ár: majd' 17 milliárd forint egy triptichonért

Kimagasló áron, 45 millió fontért (16,9 milliárd forint) kelt el Francis Bacon brit festőművész kisméretű triptichonja a Sotheby's hétfői kortárs művészeti árverésén Londonban.

2014.07.01 09:35MTI
Fotó: sothebys.com

Az aukció eredménye jóval felülmúlta a várakozásokat, számos művész esetében rekordárnál koppant a kalapács.

Francis Bacon 1967-ben festette a 198x147 centiméter összméretű, három táblából álló képet szerelme, George Dyer emlékére, aki öngyilkosságot követett el 1971-ben a brit művésznek a párizsi Grand Palais-ban rendezett retrospektív tárlata megnyitójának előestéjén. A képek a Dyer halála előtti pillanatokat ábrázolják, a férfi nyugtatókkal túladagolta magát párizsi szállodaszobájukban. Bacon egész további életét Dyer elvesztésének fogságában élte, számos festményt készített az öngyilkosság előtti és az azt követő eseményekről. Bevallotta barátainak, hogy soha nem heverte ki a veszteséget, az 1973-ban festett triptichont a veszteségből és a bűntudatból fakadó érzelmi ördögűzésként jellemezte.

A Sotheby's 20 millió font körüli árat várt a festményért, mivel korábbi hasonló méretű Bacon-triptichonért legutóbb 23 millió fontot fizettek árverésen - közölte az aukciósház. Az ír származású brit festőművész barátját és művésztársát, Lucian Freudot ábrázoló nagyméretű triptichonja pedig minden idők legdrágább, árverésen elkelt alkotása lett novemberben, 142,4 millió dollár (31,7 milliárd forint) kikiáltási árral a Christie's New York-i árverésen.

"A ma esti aukción a licitálást a szenvedély irányította. A Bacon-festményt olyan gyűjtők vásárolták meg, akik valóban azt akarták, hogy az ő tulajdonukban legyen a kép. Magángyűjtők vettek részt, akik a világ minden tájáról érkeztek..." - hangoztatta Cheyenne Westphal, a Sotheby's kortárs részlegének elnöke.

Westphal a vevő kilétéről csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy a vibráló légkörű 10 percen át zajló licitálásban az alulmaradt felet Patty Wong, a Sotheby's ázsiai részlegének vezetője képviselte.

Nyolc festmény ugyan nem talált gazdára az 59 tételből álló árverésen, ám az eladott képek összértéke - 89 millió font - így is felülmúlta a várakozásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.