Salvador első szürrealista alkotása

Dalíé a 150 euróért vett festmény

A festmény a feltételezések szerint magát a festőt ábrázolja anyja méhében ikertestvérével együtt, amint a fiú angyallá változik.

2014.05.24 00:30MTI

Salvador Dalí katalán festőművész legkorábbi szürrealista alkotásaként azonosították azt az olajfestményt, amelyet tulajdonosa több mint 20 éve vásárolt körülbelül 150 eurónyi összegért egy régiségkereskedésben.

Tomeu L'Amo művészettörténész az északkelet-spanyolországi Girona egyik üzletében talált rá a festményre 1988-ban. Feltételezte, hogy Dalí korai műve lehet, de a bolttulajdonos állította, hogy a képnek semmi köze Dalíhoz, mivel rajta az 1896-os dátum áll, azaz nyolc évvel korábbi, mint amikor a festő született.

L'Amo 25 ezer pesetát fizetett a képért, és a következő negyedszázadot azzal töltötte, hogy megpróbálja bebizonyítani feltételezését.

"Amikor láttam a színeit, feltételeztem, hogy Dalié a mű. Ez az én véleményem volt, de nem tudtam bizonyítani. Nyomozást folytattam, és lépésről-lépésre meggyőződésemmé vált, hogy Dalí korai művéről van szó" - mondta el L'Amo, amikor bemutatta a festményt a sajtónak csütörtökön Madridban.

A festmény a feltételezések szerint magát a festőt ábrázolja anyja méhében ikertestvérével együtt - aki meghalt, mielőtt Dalí született -, amint a fiú angyallá változik.

A szakemberek számos technológiát felhasználtak, hogy megállapíthassák a festményt eredetiségét. A vászon infravörös átvilágítása kiemelte azokat az ecsetvonásokat, amelyek Dalí későbbi munkáinak is jellegzetességei. A festékek elemzéséből megállapították, hogy az alkotás nem készülhetett 1909 előtt. Neves grafológus megállapította, hogy Dalí maga írta rá a festmény jobb sarkában olvasható rövid dedikálást.

A szakemberek végül arra a következtetésre jutottak, a Salvador Dalí méhen belüli születése című festményt a művész 1921-ben 17 évesen alkotta, néhány évvel az előtt, hogy csatlakozott a szürrealisták mozgalmához.

Úgy véljük, hogy a festmény Dalí első szürrealista alkotása - hangoztatta Nicolas Descharnes, világhírű Dalí-kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.