Tetszett az amerikaiaknak

Rangos díjat nyert a MÁV Szimfonikusok lemeze

A rangos American Record Guide (ARG) magazin kritikusainak díját nyerte el a MÁV Szimfonikusok és a kínai származású amerikai Hong-Mei Xiao brácsaművész tavaly megjelent, Ernest Bloch műveiből összeállított CD-je.

2014.06.26 09:04MTI

A felvételeket a Magyar Rádió stúdiójában rögzítették. A díj jelentőségét érzékelteti, hogy az 1935-ben alapított ARG a legrégebbi klasszikus zenei magazin az Egyesült Államokban.

A MÁV Szimfonikus Zenekar közleménye szerint az ARG évente 80 független kritikus csaknem háromezer ismertetőjét és kritikáját közli koncertekről és hangfelvételekről.

Ezek közül esett a kritikusok választása az Ernest Bloch műveiből álló CD-re, amelyen a zsidó származású, svájci-amerikai zeneszerző Baal Shem című művének brácsára és zenekarra készült átirata, a Héber szvit, valamint a Szvit brácsára és zenekarra csendül fel Mariusz Smolij karmester vezényletével.

A világ egyik vezető klasszikus zenei csoportja által 2013-ban kiadott, 61 perces CD felvételeit a Magyar Rádió 22-es, nagyzenekari stúdiójában rögzítették. Ugyanitt, a napokban készülnek a MÁV Szimfonikusok a kínai-amerikai művésznővel, Hong-Mei Xiaóval közös újabb - William Walton, Arnold Bax és Vaughan Williams műveiből álló - lemezének felvételei Kovács János vezényletével.

A MÁV Szimfonikus Zenekart 1945-ben alapította a Magyar Államvasutak, amely azóta is legfőbb támogatója a csaknem száz muzsikust foglalkoztató együttesnek.

Az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak sorában tartják számon, repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed. 2011-ben megkapta a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat. 2013 augusztusában az államfő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Lendvai Györgynek, a zenekar ügyvezető igazgatójának. A MÁV zenekar rögzítette felvételre a Himnusz eredeti, Erkel-féle változatát 2013 júliusában.

Az olimpiai játékokon innentől kezdve ez a változat hangzik majd el a magyar bajnokok dobogóra lépésekor. A zenekari felvételt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérte Magyarországtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.