Zenei árverés

Több mint kétmillió dollárért kelt el Bob Dylannek a Like a Rolling Stone című dalhoz írt szövege

Dylan 50 évvel ezelőtt egy szállodai levélpapírra írta kézzel a dal szövegét, amelyet kedden 2,045 millió dollárért vett meg egy kilétét felfedni nem akaró licitáló.

2014.06.24 21:01MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Ventrilock

Több mint kétmillió dollárért (450 millió forint) kelt el Bob Dylannek a Like a Rolling Stone című dalhoz írt szövege a Sotheby's rock and roll árverésén, amelyen kalapács alá kerültek a Beatles és a Rolling Stones együtteshez, valamint Elvis Presleyhez kötődő tárgyak is. Az aukciósház szerint könnyűzenei relikviáért még soha nem fizettek ekkora összeget. Dylan 50 évvel ezelőtt egy szállodai levélpapírra írta kézzel a dal szövegét, amelyet kedden 2,045 millió dollárért vett meg egy kilétét felfedni nem akaró licitáló.

A washingtoni Roger Smith Hotel fejléces levélpapírjára ceruzával írt kézirat "a rock himnusz végső dalszövegének egyetlen ismert fennmaradt változata" - közölte a Sotheby's. Négy papírlapot tesz ki módosításokkal, betoldásokkal, jegyzetekkel és firkákkal: egy kalapot, egy madarat, egy agancsos állatot is rajzolt rájuk Dylan. Bob Dylan 24 éves volt, amikor 1965-ben korongra vette a dalt, amely a rocktörténelem egyik legfontosabb szerzeménye lett.

Az énekes egy kaliforniai rajongója bocsátotta árverésre a kéziratot, akik közvetlenül Dylantől vette meg azt. Az eddigi könnyűzenei árverési rekordot John Lennon kézzel írt dalszövege tartotta, a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band című Beatles-albumon lévő A Day In The Life című dalhoz írt szöveg 2010-ben 1,2 millió dollárért kelt el. Az árverésen egy másik Bob Dylan kézirat is borsos áron kelt el, az "A Hard Rain's A-Gonna Fall" 485 ezer dollárt ért egy licitálónak. A 150 rocktörténeti emléket felvonultató New York-i árverés tételeinek többsége 200-300 dollár között kelt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.