"Soha nem akart senkit megsérteni"

Megszüntették a Bob Dylan ellen rágalmazás miatt indított eljárást

Megszüntette a párizsi bíróság azt az eljárást, amelyben Bob Dylant rágalmazással vádolta egy franciaországi horvát egyesület.

2014.04.16 12:01MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az amerikai folkrock legendája ellen egy interjú miatt indult tavaly novemberben eljárás Párizsban "nyilvános rágalmazásban való bűnrészesség" és "gyűlöletkeltés" vádjával. Dylan ellen a Franciaországi Horvát Intézmények és Közösség Reprezentatív tanácsa (CRICCF) tett feljelentést 2012 decemberben.

A szervezet egy, a Rolling Stone amerikai zenei magazin francia kiadásában 2012 októberében megjelent interjút kifogásolt, amely francia fordítása volt egy, az amerikai kiadásban már korábban megjelent interjúnak.

Ebben Dylan a feketék polgárjogi mozgalma iránti közismert elkötelezettségéről beszélt. Az énekes ennek kapcsán azt mondta: "Ha a Ku Klux Klan vére valakiben csörgedez, azt a feketék meg tudják érezni, még ma is. Ahogy a zsidók is megérzik a náci vért és a szerbek a horvát vért".

Sajtóvétséggel kapcsolatos feljelentések esetén Franciaországban a büntetőbíróság előtti vádemelés automatikus abban az esetben, ha a beperelt személy elismeri, hogy az ominózus szavakat ő mondta. Ezt történt Bob Dylan esetében is.

A bíró azonban azzal az indokkal felfüggesztette az eljárást, hogy az énekes csak ahhoz adta beleegyezését, hogy az interjú az amerikai kiadásban megjelenjen, a francia kiadáshoz külön nem járult hozzá. Márpedig sajtóvétségben való bűnrészességhez bizonyítékkal kell szolgálni arról, hogy az interjúalany nemcsak a mondottak közléséhez adta a beleegyezését, hanem annak változataihoz is.

"Nagyon örülök, hogy az igazságszolgáltatás megértette, hogy Bon Dylan soha nem akart senkit megsérteni vagy rágalmazni" - közölte Thierry Marembert, az amerikai énekes ügyvédje.

A bíró ugyanakkor a büntetőbíróság elé idézte a Rolling Stone francia változatának lapizgatóját "nyilvános rágalmazás" és gyűlöletkeltés" vádjával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.