PEN/Pinter

Salman Rushdie-t díjazta a nemzetközi írószövetség

Az íróra Komeini ajatolláh 1989-ben fatvát és milliós vérdíjat bocsátott ki, mondván, a mű sérti az iszlámot. Rushdie hosszú ideig bujkált.

2014.06.20 10:44MTI
Forrás: youtube.com

A PEN nemzetközi írószövetség díjával tüntetik ki Salman Rushdie-t rendkívüli irodalmi munkásságáért, valamint a szólásszabadság iránti elkötelezettségéért.

Az indiai születésű brit író, Salman Rushdie a Sátáni versek című kötete révén vált világszerte ismertté. Az íróra Komeini ajatolláh 1989-ben fatvát és milliós vérdíjat bocsátott ki, mondván, a mű sérti az iszlámot. Rushdie hosszú ideig bujkált. Önéletrajzi könyve Joseph Anton címmel 2012-ben jelent meg: az író a Joseph Anton nevet használta bujkálása éveiben.

Rushdie kitüntetéséről pénteken számolt be a PEN.

A díjat 2009-ben alapította a nemzetközi írószervezet a Nobel-díjas színműíró, Harold Pinter emlékére. Özvegye, Antonia Fraser elmondta: Pinter nagyra tartotta Salman Rushdie-t egyfelől munkája, másfelől nagyszerű személyes bátorsága miatt.

A PEN/Pinter-díjban mindig megosztva részesül egy brit és egy más nemzetiségű író. Tavaly Tom Stoppardot és Irina Halip fehérorosz ellenzéki újságírónőt tüntették ki.

A társdíjazottat - rendszerint egy olyan szerzőt, akit az emberi jogok védelmezése, nézetei kinyilvánítása miatt üldöznek hazájában - a brit győztes és az írószervezet választja ki, nevét október 9-én hirdetik ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.