Kult-túra

Rekordszámú előadást tartott az évadban a miskolci színház

A vendégszereplésekkel együtt 610 előadást játszott a társulat, ebből az ország első kőszínházában 583 színházi estén vehettek részt a nézők.

2014.06.07 16:38MTI
Fotó: Facebook/Miskolci Nemzeti színház

Kiss Csaba igazgató a teátrum évadzáró társulati ülésén, szombaton kiemelte, színes és sikeres évadot tudhatnak maguk mögött. Ezt az is bizonyítja, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozón két előadásuk is szerepel: Bródy Sándor A tanítónő című színműve Rusznyák Gábor rendezésében, és Georg Büchner Woyczek című darabja, amelyet Béres Attila állított színpadra - mondta.

Emellett a Szabó Máté által színre vitt Mozart-opera, a Don Giovanni elnyerte a Primavera' 14 Fesztivál fődíját, így a miskolci teátrum képviseli Magyarországot Pilsenben 2015-ben, Európa Kulturális Fővárosában - tette hozzá.

A "színek évadjában" az öt játszóhellyel rendelkező teátrum előadásain több mint 130 ezer néző volt jelen.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy az évad drámája az idén Weöres Sándor A holdbeli csónakos című műve volt, az évad szerzőjeként Tasnádi István mutatkozott be.

Hozzátette, ebben az évadban is megrendezték mindkét nemzetközi fesztiváljukat, a Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Találkozóját, a SZEM fesztivált, és a határon túli művészek találkozóját, a Határtalan Napok elnevezésű összművészeti fesztivált. Emellett volt Diótörő-ünnep, és William Shakespeare angol drámaíró, költő, színész 450. születésnapja tiszteletére ünnepséget is tartottak, amelynek különlegessége a város új látványossága, az óriásmozaik elkészítése volt.

Kiss Csaba úgy fogalmazott, "egy nagyon-nagyon szomjas városban" dolgoznak, ahol a színházra kíváncsiak az emberek és különösen figyelnek a kultúrára, művészetre.

"Erő és színházszeretet jellemzi Miskolcot, a társulat pedig élettel tölti meg teátrum falait" - fűzte hozzá.

Az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy a következő évad Shakespeare jegyében telik: minden hónapban "örökbe fogadnak" majd egy darabot, az első A makrancos hölgy lesz szeptemberben.

A következő évadra 18 bemutatót terveznek - jegyezte meg az igazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.