Rendező, drámaíró, dramaturg

Kiss Csaba a Miskolci Nemzeti Színház új ügyvezetője

Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg lesz a Miskolci Nemzeti Színház új ügyvezetője június 1-jétől, erről rendkívüli ülésen döntött a város képviselő-testülete kedden - közölte Dobos Tímea, az önkormányzat szóvivője.

2012.01.31 12:09Adamik Zsolt

Tájékoztatása szerint az új vezető feladata, hogy országosan is nívós, közönségbarát teátrumot szervezzen a borsodi megyeszékhelyen, azaz hogy "szerethető, polgárbarát, látogatott és elismert színházat működtessen a városban".

Kiss Csaba megbízatása öt évre szól. A helyi közgyűlés novemberben írt ki pályázatot a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára, amelyre Kiss Csaba mellett Koltay Gábor filmrendező pályázott. Korábban Koltay Gábort támogatta a színház dolgozóinak többsége mellett a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság is.

Dobos Tímea emlékeztetett arra, hogy a döntés előtt több egyeztetést is tartottak a két jelölt személyes részvételével.

Információk szerint az MSZP miskolci frakciója nem vett részt a keddi, zárt ülésen történt döntéshozatalban. Kiss Csaba egy héttagú csapat élén pályázott.

A Jászai Mari-díjas rendező, József Attila-díjas drámaíró pályázatának egyedi eleme, hogy öt állandó rendezőre és két dramaturgra épít, zenei vezetőként pedig Silló Istvánt jelöli meg. Kiss Csaba - bár egyszemélyi felelős vezetője a színháznak - a döntések előkészítésében kiemelt szerepet szán a rendezőket, a zenei vezetőt és a dramaturgokat tömörítő Művészi Tanácsnak.

Ez a felállás újdonság a magyar színházak rendszerváltás utáni történetében - közölte a szóvivő.

Kiss Csaba rendező, drámaíró a társulatnak január közepén tartott bemutatkozásakor azt ígérte: nagyon egyértelműen fog fogalmazni, és megválasztása esetén bármit, amit mond, számon lehet majd kérni tőle. Az akkori szimpátiaszavazáson Koltay Gábor 111:60 arányban nyert, 30-an nem szavaztak, 7 voks pedig érvénytelen volt. Néhány nappal később a szakmai bizottság is Koltay Gábor pályázatát támogatta 5:3 arányban, egy tartózkodás mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.